Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Zorjenje piva v sodih (barrel aging)

,

Zakaj bi pivo sploh starali oziroma bolje rečeno zorili v sodih in ga tako še dodatno izpostavljali nevarnostim, kot sta okužba in oksidacija? Odgovor je preprost. Če to storiš pravilno, izbereš pravi sod in predvsem primeren stil piva, je lahko rezultat osupljiv.

Načeloma v sodih staramo močnejša, sladna piva, kot so RIS, Barleywine, quadrupel, old ale. Hmeljno orientirana piva pa raje spijmo čim bolj sveža. Ko si izberemo stil, lahko izberemo tudi sod. Parametri, ki nam povedo, kateri sod je ustrezen je precej, zato so našteti spodaj:

Vrsta lesa

Načeloma se uporablja hrastove sode iz Amerike, Francije in Madžarske. Že sam izvor hrasta lahko poskrbi za pomembne razlike pri končnem okusu in aromi izdelka. Redko se lahko uporabi tudi kakšen drug les (npr. češnja), kar pa zahteva že dobro poznavanje aromatik lesa.

Žganost soda

V grobem poznamo tri vrste žganosti notranjosti soda: Light, medium, hard. Lahko si predstavljate, kako bodo le te vplivale na sam okus piva. Za začetek se priporoča neko srednjo jakost.

Ohranjenost soda

Pomemben podatek je, kolikokrat je bil sod predhodno rabljen. Če kupimo nov sod, moramo biti pazljivi, da piva ne staramo noter predolgo, sicer lahko kaj hitro pride do poplave taninov, ki bodo pivo naredili težko pitno. Če je bila noter predhodno kakšna druga pijača, se čas staranja lahko podaljša, seveda je pa priporočljivo sprotno degustiranje.

Predhodni gost soda

Pijača, ki je bila prej v sodu bo močno zaznamovalo končni izdelek. V pivovarstvu se najpogosteje uporabi rabljene sode žganih pijač (viski, rum, konjak), čedalje pogosto pa se pivo zori tudi v sodih, kjer je bilo prej vino, rakija, …

Vsekakor lahko staranje v sodu vaše pivo oplemeniti. Poleg dodatka lesnega okusa in taninov se pivo lepo sestavi (zakrije se alkohol, določeni priokusi se umirijo in zakrijejo). Tanini bodo umirili morebitno pretirano sladkost piva. Med pretakanjem upoštevajte že znane definicije ustreznega rokovanja s pivom. Dan pred polnitvijo je sod dobro zaliti z vrelo vodo, da se le ta absorbira v les in tako prepreči puščanje soda in izgubljanje nam dragocene pijače.

Ker pa so sodi za domače pivovarje cenovno kar velik zalogaj, se seveda lahko poslužimo tudi cenejših variant kot so: lesene kocke ali leseni kosmiči/sekanci. Obstaja še posebna vrsta staranja v sodih, tako imenovano belgijsko metodo, kjer se povečini stara kisla piva (npr. flanders red ale), kar odlično počnejo naši Barut Brewing and Blending.

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!