Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

ZIMA: Katero pivo izbrati in kakšna hrana gre zraven?

Zima. Hladni dnevi, še hladnejši večeri in noči. Kaj je boljšega kot posedanje na toplem, s kakavom v roki? Posedanje na toplem, z dobrim pivom v roki. S pivovarskega vidika ta letni čas zaznamujejo stili piv, ki se v toplejših mesecih skrivajo nekje v ozadju za tistimi bolj pitnimi in osvežilnimi zvarki. »Zimske« stile lahko na grobo opišemo kot piva polnega, bogatega telesa, so večinoma temnejša, nekatera tudi začinjena s sezonskimi začimbami. Poznamo jih tudi pod nazivom »winter warmers«, saj je alkoholna stopnja nekoliko višja. Zelo dobro se podajo k dobrotam, ki jih prinaša praznični čas, zato si le poglejmo nekaj predlogov.

A close up of an ice cold beer sitting on a snow covered railing.

BARLEYWINE

Sladno izjemno bogat stil, s kompleksnimi intenzivnimi aromami ter okusi, ki se ponujajo v gostem, svilnatem, temnem telesu. Alkohol lepo pogreje, ni pa preveč izrazit in se lepo zlije v ta vrtiljak okusov, ki pivce ne pusti ravnodušne. Še posebej cenjeni so starani primerki, ki z leti razvijejo še intenzivnejše okuse. Pivo se izvrstno prileže k različnimi staranimi ali modrimi siri močnejšega okusa, katerih intenzivnost lepo ukroti požirek ječmenovega vina. Nikakor ne morete zgrešiti, če to pivo postrežete ob čokoladna torti ali raznih pecivih z orehi ter ostalim suhim sadjem.

STOUT IN PORTER

Za ljubitelje praženih okusov sta ta dva temna predstavnika odlična izbira in si delita tako poreklo stila kot paleto okusov in arom. Poleg že omenjenih praženih not je tako v aromi kot okusih moč zaznati kavo, čokolado, karamelo in toffee, ki se prepletajo v srednje polnem telesu. Stila pivovarju ponujata številne možnosti za interpretacijo, zato se primerki med seboj razlikujejo, vendar jih še vedno povezujejo osnovne značilnosti. Glede na alkoholno stopnjo za tiste, ki prisegajo na piva z nižjo alkoholno stopnjo, priporočamo Porter, za tiste bolj pogumne pa je Imperial Stout nedvomno prava izbira. Svinjsko ter goveje meso na različne načine se nedvomno lepo poda h kozarcu teh piv, za sladkosnede pa sta odličen spremljevalec k čokoladnim sladicam ter raznim dobrotam s kokosom.

BELGIJSKI TRIPEL

Belgijski pivovarji so mojstri maskiranja visoke stopnje alkohola za številne omamne arome, ki jih ponuja ta stil. Tripel v vsej svoji polnosti ponuja tudi alkoholno stopnjo nekje med 8 do 12% alkohola, prikrit za kompleksnim skupkom pikantnih arom, nekaj sadnih estrov, kjer prevladuje banana in zelo rahle hmeljne note. Tudi po okusu je malce pikanten in ponuja lepo zaokrožene karakteristike sladu. Navadno je rumene ali zlate barve, ponudimo pa ga ob raznih testeninah s sirnimi omakami, morskih sadežih ter tudi šunki. Ljubitelji sladic si ga privoščite ob sadni torti z marelicami ali enostavni skutini torti.

WINTER ALE

To so piva, ki so varjena za obdobja okoli božičnih praznikov ter prehoda v novo leto, kjer z obširno paleto začimb, ki so dodane pivu, pričarajo prijetno vzdušje ter nasmeh na obraz številnih pivoljubov. Te začimbe so cimet, muškatni orešček, ingver, pomaranče, rozine, razni sladkorji, limonina lupina, in še bi lahko naštevali… V osnovi zajemajo temnejši barvni spekter, tu in tam pa je moč najti tudi svetlejšo inačico. Pomembno je, da je pivo lepo uravnovešeno, s prijetno harmonijo začimb, ki dopolnijo sladno osnovo. Možnosti za izvedbo je nešteto, zato je to sezonsko pivo težko uokviriti, to pa je tudi čar pivovarstva. Nedvomno odličen spremljevalec številnih sladic, ki jih je moč najti na mizi v tem prazničnem času.

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!