Kislo, sadno, rdečemu vinu podobno pivo, ki prihaja iz Belgije. Poleg kislosti postreže z zanimivimi sadnimi in sladnimi okusi, ki v kombinaciji s tanini svarjajo vtis vina.
Pivo je za domačega pivovovarja posebna izkušnja, predvsem zaradi daljšega trajanja fermentacije, priporočamo da uporabite plastični balon za vodo ali pa slabše ohranjen fermentor. POZOR! Priporočamo da oprema za kisla piva naj ne bo ista kot za “čista” piva.
Način: BIAB in Allgrain
Stil: Flanders Red ale
Specifikacije:
- Količina: 17l
- OG: 1.060
- FG: 1.005
- IBU: 31
- ABV: 7.2%
- SRM: 16
- Učinkovitost drozganja 75%
- 2.5 kg Vienna ali Munich
- 1kg Pilsner
- 0.5 kg Cara 30 ali 50
- 0.3kg Special B
- 35g Bobek
- Wyeast 3278 – Belgian Lambic Blend
- 6g/l Sladkorja za stekleničenje
Postopek:
- Drozgamo 40 minut na 62°C nato
- Drozgamo 45 minut na 72°C
- Precedimo slad in ga po možnosti spiramo
- Zavremo do vrelišča in dodamo ves hmelj
- Kuhamo 60 minut
- Ohladimo, aeriramo in dodamo kvas
Fermentiramo 8 do 24 mesecev v primarnem fermentorju na 20°C. Po 6 mesecih lahko pivu dodamo 1l ali 2l sveže pivine, da se nahrani mikroorganizme, ki so krivi za razuzdane okuse v teh pivih. Po želji se pivu lahko dodajo tudi hrastove kocke, ki pivu še dodatno poglobijo okus. Stekleničimo in nato zorimo v steklenici najmanj 6 mesecev na sobni temperaturi.
Komentiraj