Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Zardeli veteran

Kislo, sadno, rdečemu vinu podobno pivo, ki prihaja iz Belgije. Poleg kislosti postreže z zanimivimi sadnimi in sladnimi okusi, ki v kombinaciji s tanini svarjajo vtis vina.

Pivo je za domačega pivovovarja posebna izkušnja, predvsem zaradi daljšega trajanja fermentacije, priporočamo da uporabite plastični balon za vodo ali pa slabše ohranjen fermentor. POZOR! Priporočamo da oprema za kisla piva naj ne bo ista kot za “čista” piva.

kisla-piva-1

Način: BIAB in Allgrain
Stil: Flanders Red ale

Specifikacije:

  • Količina: 17l
  • OG: 1.060
  • FG: 1.005
  • IBU: 31
  • ABV: 7.2%
  • SRM: 16
  • Učinkovitost drozganja 75%

Sestavine:

  • 2.5 kg Vienna ali Munich
  • 1kg Pilsner
  • 0.5 kg Cara 30 ali 50
  • 0.3kg Special B
  • 35g Bobek
  • Wyeast 3278 – Belgian Lambic Blend
  • 6g/l Sladkorja za stekleničenje

Postopek:

  1. Drozgamo 40 minut na 62°C nato
  2. Drozgamo 45 minut na 72°C
  3. Precedimo slad in ga po možnosti spiramo
  4. Zavremo do vrelišča in dodamo ves hmelj
  5. Kuhamo 60  minut
  6. Ohladimo, aeriramo in dodamo kvas

Fermentiramo 8 do 24 mesecev v primarnem fermentorju na 20°C. Po 6 mesecih lahko pivu dodamo 1l ali 2l sveže pivine, da se nahrani mikroorganizme, ki so krivi za razuzdane okuse v teh pivih. Po želji se pivu lahko dodajo tudi hrastove kocke, ki pivu še dodatno poglobijo okus.  Stekleničimo in nato zorimo v steklenici najmanj 6 mesecev na sobni temperaturi.

 

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!