Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Zakaj sploh ta St. Patrick’s Day?

Približujemo se dnevu, ko bo na sceno stopil zelo poznani, zeleni možicelj iz Irske, vse oblečen v zeleno in s triperesno deteljico v roki, ki nikoli ne drži praznega kozarca. Da, bliža se St. Patrick’s Day. 17. marec je dan, ki je skorajda po vsem svetu znan kot največji praznik piva in tudi pijančevanja, če smo čisto pošteni. Toda, kdo je sploh bil ta Patrick? In še bolj pomembno, kakšno povezavo ima s pivom?

Nekje v 5. stoletju je bil Patrik britanski misijonar in škof na Irskem, ki je iz Irske izgnal  »kače« – tamkajšnje nevernike je namreč uspešno spreobračal v krščanstvo. Pri razlaganju krščanske Svete Trojice si je pomagal s triperesno deteljico, danes enem najbolj prepoznavnih  simbolov Irske. Vse to je počel do svoje smrti, to je do 17. marca nekje sredi stoletja. Tako je ta dan postal znan kot dan Svetega Patrika, ko Irci počastijo svojega glavnega zavetnika.

V 17. stoletju se je odvila tudi prva parada v počastitev tega praznika. A to se ni zgodilo na Irskem, temveč v ZDA. Kasneje so parade na dan Svetega Patrika postale tudi močno orožje za krepitev irske zavesti ter prepoznavnosti irskega naroda povsod po svetu. Mimogrede, prvo praznovanje dne Svetega Patrika je na Irskem potekalo šele leta 1903.

In kje je sedaj povezava s pivom? No, kjer so veseli Irci, pivo sigurno ni daleč. Za njih ni prav nič nenavadno, da ob vsaki priložnosti tudi radi pogledajo globoko v kozarec piva, tako da so velike parade in dela prost dan kot nalašč za popivanje. V šali celo pravijo, da je razlika med irsko poroko in pogrebom le v tem, da je na pogrebu eden manj pijan.

Irci pravijo, da je med njihovo poroko in pogrebom razlika le v tem, da je na pogrebu pijana ena oseba manj.

Še ena izmed tradicij na dan Svetega Patrika pa veleva, da naj bi se na ta dan nosilo zeleno oblačilo. Zakaj? Ker škrati naj ne bi videli tistih, ki so oblečeni v zeleno, ter jih tako ne morejo ščipati. Če tako le zagledate koga brez zelenega oblačila, ga le uščipnite, da se spomni, kaj ga čaka.

In na tak način je praznovanje dne irskega zavetnika postalo vsesplošno rajanje, veseljačenje in popivanje skorajda povsod po svetu. Tako da tudi nam ne preostane drugega, kot da tudi mi nazdravimo Ircem v čast.

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!