Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Zakaj postati domači pivovar?

Seveda nikogar ne želim prepričevati, vendar pa vam vseeno z veseljem povem svojo izkušnjo. Za začetek bi s kančkom sramežljivosti priznal, da sem, preden sem zašel v domače pivovarstvo, tudi sam spadal v skupino ljudi, ki je sveto prepričana, da je pivo iz hmelja, dasiravno smo ga z družbo redno konzumirali. Domače pivovarstvo mi je razširilo obzorja, da sem se naučil kulturno piti pivo, pri tem uporabljati različne kozarce, prepoznavati različne stile piva, prepoznavati določene napake znotraj stilov… Dalo mi je možnost neverjetne kreativnosti in stremenja k vedno boljšemu pivu!

V preteklosti sem se ukvarjal z več hobiji, vendar pri vsakem je s časom entuziazem počasi izvodenel. Pri pivovarstvu pa je stvar drugačna. Zakaj? Ker pivovarstvo omogoča neverjetne možnosti kreativnosti. Pri pivovarstvu imaš proste roke pri celotnem poteku. Najprej je potrebno poskrbeti za opremo za varjenje, seveda odvisno od metode, ki jo domači pivovar izbere. Že izbiranje in ukvarjanje z opremo ima svoj čar, da ne omenjam kreacije lastnih receptov, ko že imaš nekaj znanja in veš katera surovina ti bo kaj doprinesla k celotnemu izdelku. Seveda pa se sama poezija začne pri varjenju samemu.

pivopis domači pivovar
Vsem, ki razmišljate o tem najboljšem hobiju na svetu, želim torej povedati, da je treba v pivovarstvo vložiti veliko časa in zanimanja, pivo pa vse to povrne na večih nivojih, ki so vsaj zame neprecenljivi… Nepopisni so namreč trenutki, ko po osmih urah varjenja, štirinajstih dneh fermentiranja in mesecu zorenja, odpreš steklenico izdelka in rečeš; “To je to. Točno to sem želel narediti!”

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!