Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Zakaj imamo raje točeno pivo, kot tistega iz steklenice?

,

Katerega naročite, ko stopite v bar? Točeno ali v steklenici? Je eno res boljše od drugega? V čem se sploh razlikuje? Veliko ljubiteljev piva raje spije kozarec točenega, čeprav na vprašanje “zakaj?” po navadi odgovorijo le: “Ker je boljše”. Toda kaj ga naredi boljšega?

SVEŽINA PIVA

Svežina je pri večini piv, sploh, ko gre za craft piva, ključnega pomena. Bolj hmeljasta piva, kot je pale ale in IPA, sčasoma zgubljajo okus, ki ga je pivovar s ponosom zvaril. Tudi pšenično pivo ima neverjetno boljši okus, ko je svež.

Točeno pivo prihaja iz soda, kjer je shranjeno in ga strežejo v barih. Sod je običajno skrit pod pultom in priključen na sistem za točenje. V sodu je pivo običajno optimalno zaščiteno pred svetlobo in toploto, kar zmanjša možnost, da se pivo pokvari. Zelo pomembno je seveda tudi, da gostinec pivo proda v doglednem roku in da pivo ne stoji predolgo.

OKUS IN AROME

Ena izmed prednosti točenega piva je dejstvo, da le-tega načeloma pijemo iz primernega kozarca, kar pivu omogoča da “zadiha” in tako spusti aromo in okus, kot si je želel pivovar. Ker ljudje ne okušamo zgolj z brbončicami, ampak k okusu doprinese tudi vonj, ujete arome v kozarcu razširijo spekter okušanja.

TOČENO PIVO V DOMAČI KUHINJI

V zadnjem času se je dostopnost, tako piva v sodih, kot tudi točilnih naprav močno povečala. Poleg tega pa so se, zaradi številnih ljubiteljev točenega piva, tudi sistemi točilnih aparatov močno poenostavili. Tako lahko tiste oddaljene sanje o točenem pivu na kuhinjskem pultu postanejo tudi resničnost.

Na trgu so zelo priznane točilke češkega proizvajalca Lindr, ki se s pridom uporabljajo, tako v gostinskih lokalih, na pivskih festivalih, najdemo pa jih tudi v prej omenjenih sanjah, ki so postale resničnost – v domačih kuhinjah.

IMA TOČENO PIVO TUDI SLABOSTI?

Najpogostejši razlog, zakaj točeno pivo ne doseže obljubljenega slovesa, je malomarnost tistega, ki ga toči. Umazane cevi točilnega sistema lahko povzročijo razvoj in nabiranje bakterij in plesni, ki korenito spremenijo okus piva. Tudi, če je pivo v sodu vrhunsko, ga lahko zanemarjene cevi in brezbrižni točaj popolnoma uničita. Če pa je zanj ustrezno poskrbljeno, ima torej točeno pivo veliko prednosti. Priporočamo, da se torej zadržujete v lokalih, kjer dobro skrbijo za pivo oziroma jasno skomunicirate, da je pivo pokvarjeno, v kolikor se to kje zgodi.

 

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!