Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Za ljubitelje piva: 7 evropskih mest, ki jih morate obiskati

Dunaj

Začnimo s Sloveniji najbližjo destinacijo na našem seznamu. To je avstrijski Dunaj. Na Dunaju se je v zadnjih letih pojavila zelo močna craft scena. V pubih lahko okušate številna piva lokalnih mikropivovarjev, ki jih ne boste našli nikjer drugje na svetu.

Izpostaviti moramo 1516 The Brewing Company, lokalno pivovarno in pivnico v osrčju avstrijske prestolnice. Izbirate lahko med visoko kvalitetnimi domačimi pivi, za zraven pa imajo v ponudbi tudi veliko izbiro hrane, ki se odlično poda njihovim k domačim hmeljnim zvarkom.

Povprečna cena piva: 4,00 €

pivopis dunaj pivo

Dublin

Najbolj znan irski izvozni produkt je prav gotovo Guinness. Tudi njihov Storehouse v Dublinu je ena glavnih atrakcij v mestu. Ampak Dublin je veliko več kot samo to. Ob sprehodu po mestu boste na vsakem koraku naleteli na pube, ki so tekom celotnega dne polni do zadnjega kotička. Značilno za irske pube je, da domačini v večernih urah ob dobrem pivu radi prisluhnejo tudi nastopom irskih ljudskih glasbenih skupin. Te pa je mogoče iz lokalov zaslišati skoraj vsak dan v tednu.

Porterhouse Temple Bar je le eden od tistih pubov, kjer boste lahko ob živi glasbi, dobri hrani in prijetni družbi spili kozarec irskega piva. Portherhouse temple je tudi prvi brewpub v Dublinu, odprt že od leta 1996, ki je začel variti svoje pivo in se še danes v pravem irskem trdoglavem ponosu upira prodaji piva velikih pivovarn.

Južno od Dublina si lahko ogledate tudi O’Hara’s Brewing Company eno večjih irskih mikropivovarn. Številne okuse te irske pivovarne pa lahko že najdete v bolje založenih lokalih in trgovinah v Sloveniji.

Povprečna cena piva: 4,50 €

dublin

London

Britanska prestolnica velja za eno od svetovnih velemest, kjer se zaradi velike britanske nadvlade v preteklosti srečajo številne kulture sveta.

Dolgo je za London veljalo, da lahko v njihovih pubih poleg slavnih “fish and chips” nazdravite le z industrijskimi pivi, vendar se je to v zadnjih petnajstih letih močno spremenilo. Glavni razlog je seveda velika craft revolucija, ki se je zgodila v mestu ob mogočni Temzi. Če se boste podali v londonski predel Soho, boste naleteli na številne pube v katerih se je vredno ustaviti. Eden od mnogih je The Crown & Two Chairmen, ki vam ob odlični hrani ponujajo tudi številna točena piva, tako majhnih lokalnih mikropivovarn, kot tudi velikih pivovarn iz celotnega sveta.

V Londonu se je skozi zgodovino ogromno dogajalo na področju pivovarstva, zagotovo lahko izpostavimo nastanek stila piva – porter.

Glasne londonske lokale je zelo zanimivo obiskati tudi, ko domačini združijo svoje dve najbolj pomembni postranski zadevi na svetu: nogomet in pivo.

Povprečna cena piva: 4,50 €

london

Munchen

Prva asociacija je seveda Oktoberfest, ki ga vsako jesen v zgolj šestnajstih dneh obišče šest milijonov ljudi. Danes je obisk festivala precej draga izkušnja (liter, piva je 10 evrov in več, tudi cena nastanitve krepko poskoči v času trajanja), njegovi začetki pa segajo v začetek 19. stoletja.

Pričakujte, da boste v mestu največkrat naleteli na piva tipa lager. Iz Munchena in okolice izvirajo svetovno znana piva kot so Paulaner, Hacker-Pschorr, Erdinger and Löwenbräu.

V okolici Munchna pa deluje tudi najstarejša še delujoča pivovarna na svetu. To je Weihenstephaner, ki vari že od leta 1040 in je del tisoč let starega samostana. Spodobi se omeniti tudi bližnjo mikropivovarno Camba Bavaria, ki je ena od vodilnih sil v novem valu nemških pivovarn.

Povprečna cena piva: 3,00 €

pivopis munchen oktoberfest

Amsterdam

Severne Benetke so najbolj znane po svoji odprtosti in gostoljubnosti. Velik čar Amsterdama je obisk majhnih lokalnih pubov, kjer se ob pivu v sproščenem vzdušju zadržujejo visoki svetlolasi nizozemci in nizozemke vseh starosti. Z njimi pa ponavadi kramlja sam lastnik puba, ki v lokalu opravlja vse funkcije.

Amsterdam je dom ene največjih pivovarn na svetu. V centru mesta si lahko ogledate ogromni Heineken Experience muzej, kjer vam bodo predstavili njihovo zgodovino in svojo mogočno blagovno znamko. Ko boste v mestu, nikar ne zgrešite bara Proeflokaal Arendsnest, ki ima na voljo širok spekter nizozemskega craft piva.

Iz okolice Amsterdama prihaja tudi mikropivovarna o kateri smo že pisali na našem portalu. Govorimo o pivovarni Brouwerij de Molen, ki vari najrazličnejša piva, ob tem pa se pogosto ne ozirajo na “pravila” stilov, pač pa stremijo le k temu, da bo pivo dobro in to jim odlično uspeva.

Povprečna cena piva: 3,00 €

pivopis amsterdam pivo

Praga

Čehi so znani po tem, da glede na število prebivalcev popijejo največ piva na svetu. Ob našem obisku češke prestolnice nas je  presenetilo, da pogosto lokalci zjutraj namesto kave, res pijejo pivo. Na češkem vladajo piva tipa lager, ki imajo dolgo in bogato zgodovino. Tukaj lahko izpostavimo mesto Plzen, ki je zaradi svoje mehke vode botrovalo uveljavitvi stila pilsner.

Ko boste naslednjič v Pragi se morda ustavite tudi v enem od šestih The PUB lokalov.  V njih ne gre ravno za širjenje kulture pitja piva, je pa vseeno zelo zanimiva izkušnja. V The Pub-ih ima vsaka miza svojo točilno pipo. Izberete si številko in si skozi celoten večer sami točite pivo. Da pa je dogajanje še malce bolj pestro, se na velikem ekranu prikazujejo število popitih litrov vsake mize in tako “tekmujete” z ostalimi obiskovalci v lokalu.

Obiska vreden je tudi Prague beer museum, ki v resnici ni pravi muzej, vendar le eden od mnogih lokalov v mestu  s to razliko, da lahko v tem najdete največjo zbirko craft piv čeških mikropivovarn. Na voljo vam bo več kot 30 različnih točenih piv.

Povprečna cena piva: 1,50 €

pivopis pivo praga

Bruselj

Belgija velja za meko ljubiteljev dobrega piva. Epicenter celotnega dogajanja je zagotovo njihova in naša evropska prestolnica, Bruselj. Težko je kjerkoli na svetu najti toliko različnih kvalitetnih piv na enem mestu.

Že na začetku lahko omenimo Delirium Café, ki ima na izbiro več kot 3000 različnih piv. Ko boste v Bruslju, se morate obvezno ustaviti tudi v trgovini De Biertempel , kjer praktično ni belgijskega piva, ki ga ne bi mogli odnesti domov.

Eden največjih dogodkov v Bruslju je Belgian Beer Weekend, ki se v Bruslju odvija vsak september. Vsako leto se za tri dni strogi center mesta spremeni v pivski raj, kjer lahko na enem mestu poskusite vse kar je v tistem trenutku možno poskusiti.

V Bruslju se nahaja tudi pivovarna, ki je precej drugačno od povprečnih, že dolga leta namreč varijo piva spontane fermentacije. S pomočjo mikroorganizmov, ki se “naravno” nahajajo le v Bruslju in okolici, lahko ustvarjajo kisla piva (lambic, geuze, …) z izjemno kompleksnostjo arom in okusov. V mislih imamo pivovarno Cantillion, ki nudi tudi izjemno zanimive ture po njihovih proizvodnih prostorih.

Povprečna cena piva: 3,50 €

pivopis pivo bruselj

Imate še vi kaj za dodati? Povejte nam na Facebooku in Twitterju!

 

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!