Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Za ljubitelje piva: 7 evropskih mest, ki jih morate obiskati (2. del)

Edinburgh

Škoti priljubljene hmeljske napitke varijo že stoletja. Njihovo kulturo pitja piva je mogoče najbolje začutiti v pubih Edinburgha. Pravijo namreč, da jih imajo največ na svetu glede na število prebivalcev. Škotske pube praktično najdete v vsakem kotu mesta.

Priporočamo vam obisk Halfway House. Ponujajo vam raznolike okuse točenih škotskih ale-ov. V lokalu poseben poudarek dajejo široki paleti različnih škotskih piv, ki jih varijo številne lokalne mikropivovarne. Ob dobrem pivu pa si lahko privoščite tudi njihovo tradicionalno juho, se okrepčate z značilno škotsko hrano in nazdravite s prav tako široko paleto škotskih whiskyjev.

Ko boste v Edinburghu poskusite izslediti piva mikropivovarne  Williams Bros Brewing Co., kateri začetki segajo v 80. leta prejšnega stoletja. V svojih kreacijah uporabljajo nenavadne sestavine, kot so bezgove jagode, poganjke rdečega bora ali morske alge. Njihovo zaščitno pivo je zagotovo Fraoch heather ale, ki naj bi temeljilo na 4000 let starem receptu.

Mogoče res drži, da je na Škotskem na prvem mestu whisky, vendar mlade lokalne pivovarne iz leta v leto rušijo stereotipe o tipični Škotski. Še ena zanimivost, glede na to, da na Škotskem hmelj praktično ne uspeva, v preteklosti pa nikakor niso želeli kupovati hmelja od bližnjih Britancev, so se morali znajti po svoje. V svoje stile piva so preprosto vključili res minimalno potrebno količino hmelja, zato njihova pivo pogosto delujejo precej sladka.

Povprečna cena piva: 4,00 €

pivopis edinburghBerlin

Berlin morda na prvi pogled ni destinacija na katero bi pomislili ob načrtovanju potovanja po pivskih destinacijah. Vendar je potreben le en obisk, da boste nemško prestolnico vzljubili. Mesto z ogromnimi zelenimi površinami ima bogato zgodovino in kulturo. V preteklosti deljeno na vzhod in zahod je doživelo kulturni razcvet po padcu berlinskega zidu. Čez noč so se na enem mestu srečale dve različni kulturi in ideje mladih. Na pogorišču starih idej je nastal kulturni fenomen. Berlin danes velja za eno najbolj “hip” prestolnic sveta. Je mesto, ki ga morate obiskati zaradi njegovega edinstvenega utripa, nočnega življenja za vse generacije in odličnega piva.

Ta kulturni šok je močno vplival tudi na pivsko kulturo mladih v mestu. Ti se strogim tradicionalnim nemškim zakonom glede izdelave piva upirajo z odprtjem novih craft pivovaren. Te pa v Berlinu rastejo kot gobe po dežju. Mikropivovarne so v mesto prinesle nove okuse, ki jih Berlinčani pred tem niso poznali. Priporočamo obisk barov/pivovarn Heidenpeters, Bierkombinat Kreuzerg, Hopfenreich, Hops&Barley in Das Meisterstuck!

Povprečna cena piva: 3,00 €

berlin pivopis

Kopenhagen

Eno od najpomembnejših skandinavskih mest in hkrati danska prestolnica ima bogato zgodovino. Moč in vpliv mesta segata že v čase vikinških osvajanj. Danes je Kopenhagen živahno mesto, kjer je najpogostejše prevozno sredstvo kolo. Na številne kolesarje morate paziti na vsakem koraku. Danci veljajo za mirne in tihe ljudi, vendar se to hitro spremeni, ko prestopijo prag kakšnega od številnih lokalov.

Če se boste v Kopenhagnu ustavili le na hitro in ne boste imeli časa, da podrobneje spoznate več različnih lokalov, vam priporočamo Mikkeller and Friends. Mikkeller je vse v enem: lokal, trgovina s pivom in spletni ponudnik. Tu boste lahko preiskusili ali domov odnesli velik del vsega kar Danska pivovarska scena ta trenutek premore.

Vsako leto tamkajšni pivovarski entuziasti organizirajo Copenhagen Beer Festival, ki se najpogosteje odvija zadnji vikend maja. Na festivalu lahko poskusite več kot 800 različnih piv od več kot 70 domačih pivovarjev.

Povprečna cena piva: 5,00 €

pivopis kopenhagen

Preberite tudi:

Za ljubitelje piva: 7 evropskih mest, ki jih morate obiskati (1. del)

Krakow

Noro poceni pivo in slikovito staro mestno jedro, bi morala biti zadosten razlog za obisk tega pomembnega poljskega mesta. Krakow je kraj, kjer so domovali poljski kralji. Oni so zagotovo eden od razlogov, da se tam že stoletja vari odlično pivo.

Le nekaj ulic severno od glavnega mestnega trga boste našli pivnico Tap House Pracownia Piwa i Przyjaciele, kjer vas bo pričakalo več kot 20 različnih točenih piv lokalnih pivovarjev. Na drugi strani točilne mize pa boste lahko osebno poklepetali s  pivovarji, saj je znano, da radi stopijo za točilni pult. Pravijo, da lahko tako iz prve roke opazujejo iskrice v očeh, ko obiskovalci pokušajo njihove stvaritve.

Manjša lokalna pivovarna Stara Zajezdnia med drugim izdeluje tudi Dark Pilsner lager. Za glavni sestavini uporabljajo mešanico klasičnega in karamelnega slada s katerim dobijo jantarno barvo. Pivo ima grenek okus po kavi in praženih mandljih. Če jih boste obiskali na njihovi lokaciji boste presenečeni nad ogromno halo v kateri gostijo svoje goste.

Od vseh mest na seznamu je ravno Krakow tisti, ki bo vaši denarnici najbolj prijazen.

Povprečna cena piva: 2,00 €

krakow pivopis

Stockholm

Če še niste obiskali Skandinavije, morate to hitro spremeniti. Neverjetna pokrajina in čista, človeku prijazna mesta niso edini razlog, da obiščete neuradno prestolnico Skandinavije. Zapletite se v pogovor s svetlolaso domačinko ali domačinom in zaljubili se boste v njihovo kulturo. Hkrati pa boste presenečeni kako dobro Švedi poznajo pivo.

Za ogled Stockholma vam priporočamo, da uporabite mestni metro, saj je ta naravnost veličasten. Celotna 110 kilometrov dolga podzemna železnica je namreč največja galerija na svetu. Akkurat Restaurang & Bar je le ena od mnogih lokacij, kjer se preprosto morate ustaviti. Čez dan lahko ob dobrem lokalnem pivu naročite tradicionalno švedsko kosilo, ob večerih pa prisluhnete glasnemu koncertu, ki se pri njih vrstijo večkrat tedensko.

Poskusite piva stockholmske mikropivovarne Sthlm Brewing, ki je znana po tem, da v svojih pivih uporablja samo ekološke in organske sestavine. Ena od njihovih specialitet je zagotovo “The Grape Escape”.

Kdo ve, morda bo dobro pivo in prijazna modrooka Švedinja zadosten razlog, da za vedno ostanete na Švedskem.

Povprečna cena piva: 6,00 €

stockholm pivopis

Bamberg

Nemčija ima tako bogato kulturo pitja piva, da se je moralo na našem seznamu pojaviti še eno nemško mesto. In ravno Bamberg je v samem središču nemške kulture pitja piva. Mesto je namreč znano po dimljenem pivu in premore številne lokalne pivovarne. Je tudi domači kraj pomembne nemške sladarne Weyermann. Staro mestno jedro pa je del UNESCO-ve kulturne dediščine.

Klosterbräu je zagotovo najstarejša pivnica in pivovarna naokoli, saj njeni prvi zapisi segajo že v daljno leto 1533. Pri njih lahko poskusite domača točena piva ali pa jih domov odnesete v unikatno pakiranih zabojih. Posebno so ponosni na svoj lastni bock Bockbier Hell, ki je bolj sladkega okusa in ima visoko stopnjo alkohola.

Dimljeno pivo oz. po nemško “Rauchbier” je glavna znamenitost mesta. Poskusite Schlenkerla Smooked beer, temno pivo močne arome, ki ga varijo s spodnjo fermentacijo. Slad intenzivno dimijo z aromatičnim dimom iz gorečih bukovih desk. Nato pa ga zorijo še v 600 let stari kleti. To daje pivu edinstven okus, ki vam bo mogoče ob prvem požirku neprijeten. Ko pa se bodo brbončice navadile, boste pivo vzljubili.

Omeniti gre tudi pivovarno Mahr’s, ki nam je nekoliko bolj znana, saj je tudi pri nas moč dobiti njihove številne specialitete spodnjega vrenja, ki s ponosom branijo čast lager piv tudi v času IPA prevlade.

Bamberg za nemške razmere ni veliko mesto, je pa to prav zagotovo veliko in pomembno za vse ljubitelje dobrega piva.

Povprečna cena piva: 3,00 €

bamberg pivopis

Brugge

Če se pogovarjamo o pivu, enostavno ne moramo izpustiti Belgije. Ko jo boste obiskali vam polagamo roko na srce, da se poleg Bruslja ustavite še v kakšnem bližnjem mestu. In Brugge je prava izbira. Tudi če boste tam samo za kakšen dan. Belgijci premorejo odlično železniško infrastrukturo, ki vas bo iz prestolnice proti severu, vse do Brugga pripeljala zelo poceni in hitro v dobri uri. In obljubimo, mesto med številnimi vodnimi kanali vas bo popolnoma prevzelo.

Ker vam zagotavljamo, da vseh lokalov v mestu ne boste zmogli obiskati, vam priporočamo, da se ustavite v ’t Brugs Beertje, ki se nahaja v centru mesta. Navdušeni boste nad ponudbo več kot 300 različnih piv. Prepričani smo, da je to pravi kraj, da si najdete vaše novo naljubše pivo.

Ko se boste sprehajali po ulicah poskusite poiskati pivo Brugse Zot lokalne družinske pivovarne De Halve Maan. Če vas bo navdušil, pa se lahko naročite tudi na ogled njihove proizvodnje, ki se prav tako nahaja v samem centru mesta. Tam vam bodo zaupali njihovo zgodbo o uspehu in recept izdelave kvalitetnega piva. Še nekaj imen barov, ki jih ne smete zamuditi: Comptoir des Arts, De Kelk in Staminee De Garre. V prvih dveh imate tudi precej realno možnost najti enega najbolj iskanih piv na svetu, Westvleteren 12.

Izbrana piva pa lahko odlično dopolnjujete z lokalnimi siri ali črno čokolado.

Povprečna cena piva: 4,00 €

brugge pivopis

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!