Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

So vam všeč Modrijani? To lahko vpliva na zaznavo piva!

Študija, ki so jo opravili na belgijski univerzi Vrije Universiteit v Bruslju pravi, da glasba vpliva na vašo zaznavo piva. Vam okus vašega piva ni všeč? Vklopite ali zamenjajte glasbo! 

Potek študije

Udeleženci študije so pili pivo, v ozadju pa je ob vsakem vzorcu piva igrala drugačna glasba. Različni poizkuševalci so enako pivo pili ob spremljavi različne glasbe. Vzorci piva so bili trije, ki so si sledili od pale ale-a s 4,5% alkohola do temnega piva z 8%. Na podlagi popitega kozarčka in vplivu določene glasbe v ozadju so nato morali podati oceno.

Rezultati

Na podlagi rezultatov so raziskovalci zapisali, da glasba nedvomno vpliva na percepcijo okusa piva. Ob glasbi, podobni tisti iz Disneyevih risank, so udeleženci raziskave pivo ocenili kot sladko, medtem ko so isto pivo ob poslušanju glasbe z več nizkimi toni (bass) ocenili kot grenko. Zanimivo, mar ne?

Na podano oceno je seveda v dobršni meri vplival tudi glasbeni okus udeleženca študije. Kot primer, ljubitelji rock glasbe so ob spremljavi dobrega starega rocka, pivo zaznavali kot boljše. Enako velja za ljubitelje ostalih glasbenih žanrov. Ob poslušanju žanra, ki udeležencu ni všeč, je pivo dobilo popolnoma drugačno oceno.

Poleg vsega napisanega podobno vlogo igra tudi glasnost. Če je bila predvajana glasba preglasna, se je to odrazilo v večjem številu negativnih odzivov na pivo, kot je pregrenko, prekislo, …

Morda se vse skupaj sliši malce nenavadno, zato je najbolje, da ob svojem naslednjem pivu, poskusite kar sami. Mi smo prepričani, da je pivo ob dobri glasbi še boljše! Na zdravje, znanost!

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!