Lahek, srednje do močno karboniziran nemški pilsner, ki zaradi poudarjene grenkobe ponuja suh pookus z elegantno cvetlično hmeljno noto.
Način: BIAB in Allgrain
Stil: Pilsner
Specifikacije:
- Količina: 28l
- OG: 1.046
- FG: 1.012
- IBU: 25
- ABV: 4.4%
- SRM: 4
- Učinkovitost drozganja 75%
Sestavine:
- 4 kg Pilsner
- 0.7 kg Munich ali Vienna
- 45g Bobek
- Saflager W-34/70
- 6.5g/l Sladkorja za stekleničenje
Postopek:
Ves slad drozgamo na 66°C za 90min.
Na 60 min dodamo ves hmelj.
Fermentiramo 10 dni na 12 stopinj C, nato 3 dni na 18 stopinj C. Pretočimo v sekundarni fermentator in pustimo ležati vsaj 2 tedna pod 10 stopinj C, najbolje okrog 2 stopinj C. Pivo bo bistveno boljše če lahko podaljšamo zorjenje v sekundarnem fermentorju na 4 do 8 tednov. Stekleničimo in nato zorimo v steklenici 3 tedne.
Prosim, za kakšen lager recept z hmeljem Saaz in eno temperaturnim mashingom ( mashing delam v Coleman hladilni skrinji ).
LP, Sašo
Sašo zdravo!
Lahko uporabiš zgornji recept za izhodišče. Za saaz pa naredi naslednje:
Na 60 minut 40g, na 30, 10 in 0 minut po 30g.
Drozganje je pa sedaj enostopenjsko.
Piše, da pretočimo v sekundarnii fermentor in pustimo ležati. Ali je to mišljeno, da pretočimo pivino skupaj z kvasovkami in pustimo vrelno veho ali pretočimo brez kvasovk in odstranimo vrelno veho.
Hvala in LP.
Pretočimo v drug fermentor brez kvasovk.
Pozdravljeni, zanima me ali samo drozgate 90 min,ali tudi kuhate?
Vsekakor kuhamo 60 minut.
Zanima me , če ima voda 7.3 ph, koliko kislega slada date v takšno količino, kot navajate zgoraj. Lp Bojan
pH vode ni bistven in nikoli ni enak pH-ju drozganja.
Izmerite pH po 15 drozganja in nato ga uravnavajte s kislim sladom.
Pozdravljen, drugi fermentor mora imeti veho ?
Priporočljivo je.
Pozdravljeni,
Na kakšni temperaturi zorimo v stekenicah? Je to sobna temperatura 20 stopinj C ali manj?
Predlagam temperaturo pri kateri je pivo fermentiralo.