Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Kdo ali kaj so Trapisti?

Trapisti in pivo

Zagotovo ste že slišali za Trapiste. Gre za strogi red menihov, ki sledijo načelom trdega dela in molitve. Številni trapistovski samostani se tako ukvarjajo s proizvodnjo sira, čokolade in piva. Glede na to, da se ravnokar nahajate na portalu Pivopis.si, se bomo posvetili slednjemu.

Trappist_Beer_2013-08-31

Trapistovske pivovarne in strogi pogoji

Trenutno obstja 11 trapistovskih pivovarn na svetu, od tega jih je 6 v Belgiji (Chimay, Westvleteren, Achel, Orval, Rochefort, Westmalle), 2 na Nizozemskem (Zundert, La Trappe) , 1 v Avstriji (Engelszell), 1 v ZDA (Spencer) in 1 v Italiji (Tre Fontane). Da si pivovarna lahko nadane ta izjemno cenjen naziv, mora slediti trem strogim in točno določenim zahtevam:

  • Pivo mora biti varjeno znotraj samostana, variti pa ga morajo menihi sami ali pa proces vsaj nadzorovati
  • Varjenje piva menihom ne sme biti primarna dejavnost, poslovne prakse pa morajo slediti meniškim načelom
  • Ustvarjanje dobička ni prioriteta. Prihodki se lahko uporabljajo le za stroške življenja menihov ter za obnavljanje pivovarne, samostana in okolice. Dobiček, ki ostane, gre v dobrodelne namene.

Trapistovske pivovarne in posledično njihova piva so tako strogo regulirana s strani organizacije ITA (International Trappist Organization). Pivo, ki izhaja iz trapistovske pivovarne in upošteva vse navedeno, dobi naziv “Authentic Trappist product”.

Dubbel, Tripel, …

Pomembno je še poudariti, da trapist ni stil piva. Trapistovske pivovarne navadno varijo 3-4 stile pive. Za svoje potrebe varijo bolj lahkotno pivo, z okoli 4-5% alkohola, ki pa razen izjemoma, ne gre v prodajo in menihom služi kot pijača ob obrokih. Na policah pa se skoraj vedno znajdeta stila kot sta dubbel in tripel. Alkoholna stopnja piv se sklada z imenom (dubbel ima cca. 6,3 – 7,5%, tripel pa 7,5 – 9,5% alkoholne stopnje).

Iz trapistovske pivovarne Westvleteren pa denimo prihaja pivo, ki v določenih krogih ljubiteljev piva velja celo za najboljše pivo na svetu. Take ocene so seveda zelo nehvaležne in subjektivne, a kljub temu vam lahko iz lastnih izkušenj potrdimo, da je pivo zagotovo nekaj res posebnega.

Iz trapistovske pivovarne Westvleteren pa denimo prihaja pivo Westvleteren 12, ki v določenih krogih ljubiteljev piva velja celo za najboljše pivo na svetu. Take ocene so seveda zelo nehvaležne in subjektivne, a kljub temu vam lahko iz lastnih izkušenj potrdimo, da je pivo zagotovo nekaj res posebnega. Cena za steklenico 0,33L se v redkih belgijskih barih, kjer je na zalogi, giblje okoli 15€.

Kateri trapist (pivo) pa je vaš najljubši? Povejte nam na Facebooku in Twitterju!

5 komentarjev

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!