Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Hladno hmeljanje

Hmelj je pri pivu ključnega pomena, saj mu prispeva grenčico, aromo in v končni fazi tudi veliko okusa. Navadno se poslužujemo hmeljanja pri procesu termičnega vretja pivine. Za namene grenčice, uporabimo hmelj na začetku kuhanja, za aromo in okus pa proti koncu kuhanja. Vendar, če želimo zares intenzivno aromo, se moramo poslužiti tako imenovanega hladnega hmeljanja (dry hopping).

To je postopek pri katerem hmelj dodajamo po koncu fermentacije. Hmelj se pusti v mladem pivu do nekaj dni in s tem dosežemo, da se v pivo prenesejo delikatne arome, ki se sicer pri kuhanju tako ali drugače uničijo.

trgatevbbq-48

Da bo hladno hmeljanje zares učinkovito, vam podajamo nekaj napotkov:

  • Pred dodajanjem hmelja je potrebno počakati, da se fermentacija popolnoma zaključi, sicer iz fermentorja preko vehe odnese (pre)velik del arom
  • Če imate možnost, pred dodajanjem hmelja, pivo sunkovito ohladite na 6°C, na ta način se bo kvas bolje posedel in učinkovitost hmeljenja bo boljša
  • Z uporabo vrečke za hmeljenje bo postopek bistveno enostavnejši in možnost zamašenih cevi manjša
  • Hmelj deluje antimikrobno, tako ga ni potrebno kakorkoli obdelati, vrečko pa je pred uporabno potrebno dezinficirati
  • Za ta postopek se lahko uporabi kakršno koli obliko hmelja (peleti, celi storžki, stisnjeni storžki…)
  • Čas suhega hmeljanja prav tako vpliva na samo aromo, največkrat to poteka 4 do 7 dni pri sobni temperaturi, uporablja pa se tudi večstopenjsko dodajanje, odsvetujemo pa namakanje hmelja za več kot 10 dni, ko lahko hmelj pusti tudi neprijetne “travnate” arome”
  • Pri samem doziranju hmelja, ni točno določene količine. Ta je odvisna od vrste hmelja in pivovarjeve preference. Načeloma se za 20 L piva uporabi med 30 in 60 g hmelja
  • Za hladno hmeljanje se odlično odrežejo naslednje vrste hmelja; Cascade, Citra, Amarillo, Centennial, Equinox, Mandarina Bavaria …
  • Pivo z višjo vsebnostjo hmelja ima poseben “rok trajanja”, premlad zna biti rezek in oster, starejši pa hitro izgublja delikatne arome, obdobje 2 do 4 mesecev po stekleničenju je verjetno najbolj optimalno

Video o hladnem hmeljanju

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!