Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Strong Bitter / Močni Bitter

Razmerje med hmeljem in sladom poskrbi, da je stil grenek, ob enem pa s široko zastavljenimi omejitvami stila pivovarjem dopušča veliko prostora za interpretacijo.

Tehnične lastnosti

Strong Bitter

Organoleptika

Številne različice tega stila se med sabo zelo razlikujejo. Pri nekaterih je v aromi izstopajoč hmelj s cvetličnimi ali sadnimi aromami, pri drugih pa je v ospredju sladna osnova, s kančkom karamele nekje v ozadju ter sadnimi estri. Pivo, svetle jantarne do bakrene barve, ima čisto telo, glava je umazano bele barve, obstojnost pa zavisi glede na stopnjo karbonizacije. V okusu se lepo združi hmeljna grenkoba in okusi sladu z biskvitnimi, kruhastimi notami, katere dopolnjujejo še nežni praženi in toffee okusi. Suhost požirka varira glede na količino hmelja, od pol suhega pa do suhega.

Angleška klasika.

Komentar

V Angliji vam postrežejo z ESB, kjer lahko pričakujete pravo »bitter« pivo, vendar ne bodite presenečeni, če v ZDA ob naročilu ESB piva ne dobite tega, kar ste pričakovali, saj se ameriška interpretacija dokaj razlikuje od izvirne z Britanskega otočja.