Ker se zima neizprosno bliža, je dobro imeti na zalogi kakšen zvarek, ki v mrzlih večerih, poleg kamina, prijetno pogreje. Sweet stout spada v kategorijo temnih ale piv, za razliko od nam dobro znanega Guinnessa, je le ta precej bolj sladek, ima pa tudi višjo alkoholno stopno
Način: Allgrain
Stil: Stout
Specifikacije:
- Količina: 30l
- OG: 1.060
- FG: 1.015
- IBU: 34
- ABV: 6%
- SRM: 40
- Učinkovitost drozganja 75%
- 6.5 kg Pale ale
- 0.7 kg Roasted barley
- 0.3 kg Cara 50
- 0.2 kg Ječmenovih kosmičev
- 0.1 kg Chocolate
- 50g Aurora
- Fermentis Safale S-04
- 3.5g/l Sladkorja za stekleničenje
Postopek:
Slad najprej ustrezno zmeljemo in drozgamo na 69°C za 90min. Na 60 min dodamo ves hmelj. Fermentiramo vsaj 3 tedne. Stekleničimo in nato zorimo v steklenici vsaj 2 tedna.
* Ker gre za močnejše pivo, bo dolgotrajnejše staranje oplemenitilo določene okuse in arome. Hmelj lahko uporabimo kakšen drug, pogoj je da je grenčični in aromatično dokaj nevtralen, npr: Northen brewer, bobek…
Pozdravljeni
Rad bi zvaril imperial stout.Bi mogoče objavili kakšen recept za ta zvarek.Bi vam bil zelo hvaležen.
L.p Matjaž