Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Stout za hladnejše dni

Ker se zima neizprosno bliža, je dobro imeti na zalogi kakšen zvarek, ki v mrzlih večerih, poleg kamina, prijetno pogreje. Sweet stout spada v kategorijo temnih ale piv, za razliko od nam dobro znanega Guinnessa, je le ta precej bolj sladek, ima pa tudi višjo alkoholno stopno

Način: Allgrain
Stil: Stout

Specifikacije:

  • Količina: 30l
  • OG: 1.060
  • FG: 1.015
  • IBU: 34
  • ABV: 6%
  • SRM: 40
  • Učinkovitost drozganja 75%

Sestavine:

  • 6.5 kg Pale ale
  • 0.7 kg Roasted barley
  • 0.3 kg Cara 50
  • 0.2 kg Ječmenovih kosmičev
  • 0.1 kg Chocolate
  • 50g Aurora
  • Fermentis Safale S-04
  • 3.5g/l Sladkorja za stekleničenje

Postopek:

Slad najprej ustrezno zmeljemo in drozgamo na 69°C za 90min. Na 60 min dodamo ves hmelj. Fermentiramo vsaj 3 tedne. Stekleničimo in nato zorimo v steklenici vsaj 2 tedna.

* Ker gre za močnejše pivo, bo dolgotrajnejše staranje oplemenitilo določene okuse in arome. Hmelj lahko uporabimo kakšen drug, pogoj je da je grenčični in aromatično dokaj nevtralen, npr: Northen brewer, bobek…

 

20150709_205541

One Comment

  • Matjaž pravi:

    Pozdravljeni
    Rad bi zvaril imperial stout.Bi mogoče objavili kakšen recept za ta zvarek.Bi vam bil zelo hvaležen.

    L.p Matjaž

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!