Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Spremembe zakona o pivu

21. junija 2016 je bil po pričakovanju sprejet nov oz. prenovljen zakon o trošarinah, ki se je zapisal v uradni list 29. junija 2016 in tako stopi v veljavo 15. julija 2016. Za nas pa sta pomembna predvsem 77. in 78. člen.

Precej suhoparne številke boste rekli, ampak to je zakon, za katerega smo se vsi vpleteni v industrijo bolj ali manj borili in si tako izborili predvsem dve pomembni zadevi.

Priznani mali proizvajalci piva

Zakon na novo priznava male proizvajalce piva, ki so nam vsem znani kot mikropivovarji. Ti so torej po novem pravne osebe, ki v koledarskem letu ne proizvedejo več kot 20.000hl piva. Glede na trenutni trg je ta količina relativno velika, tako da bodo v to kategorijo padle vse pivovarne, razen naša največja. Za vse pivovarne, ki padejo v to kategorijo zakon določa olajšavo v obliki plačila le 50% trošarine. Naj omenimo, da celotna trošarina za velik vrček povprečnega piva znaša 0,30€.

Torej dobre novice za vse male pivovarje. Kaj pa to pomeni za slehernega ljubitelja piva?

Zaenkrat lahko le špekuliramo, kaj bo to pomenilo za trg. Pri Pivopisu pa si vsekakor želimo, da pivovarji ta znesek investirajo v razvoj in delovanje pivovarne; torej opremo, sestavine, nova delovna mesta itd.. Na takšen način bodo pripomogli k boljši kulturi piva, kot pa da bo vrček piva cenejši za 15 centov.

nov-zakon-min

Priznana lastna raba piva

Zakon na novo tudi priznava lastno rabo piva, kar je nam bolj znano pod izrazom domače pivovarstvo. Doslej so vsi domači pivovarji bili v sivem območju ter so morali prijavljati, koliko piva zvarijo in za to količino tudi plačevati trošarino. Sedaj zakon določa, da gospodinjstva, ki pivo uporablja v lastne namene in ne proizvedejo več kot 500l piva, niso zakonsko dolžne prijavljati in plačevati ničesar.

Še en razlog več, da začnete variti domače pivo! Če vas zanima več informacij povezanih z domačim pivovarstvom preglejte našo vsebino ali pa se prijavite na tečaj!

 

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!