Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

5 načinov, kako spoznati pivo s pomočjo domačega pivovarstva

Natrenirane brbončice, branje številnih člankov o butičnem pivu, sposobnost našteti top 8 pivovarn v Kaliforniji. Vse to je super, ampak dodatno globino poznavanja piva nedvomno predstavlja domače pivovarstvo, ki ga vsaj mi uvrščamo, kot najboljši hobi na svetu. Ever. Naj naštejemo le nekaj dejstev, ki potrjujejo  hipotezo v naslovu.

SPOZNAJTE OSNOVE VARJENJA PIVA

Vas je kdaj zanimalo, skozi kakšne faze so morale surovine, ki se trenutno nahajajo v vašem kozarcu? Poleg teh pri definiranju izgleda in okusa veliko vlogo igrajo postopki oz. tehnike, katerim je podvrženo pivo med procesom varjenja, fermentacije ali zorenja. Domače pivovarstvo omogoča pravo raziskovalno ekspedicijo na tem področju, kjer lahko iz prve roke preučite vsak postopek posebej. Prav tako lahko popolnoma enak recept za pivo podvržete številnim variacijam in različnim tehnikam ter tako še najlažje okusite pridobljene karakteristike.

BOLJŠE POZNAVANJE SUROVIN PIVA

Ob varjenju različnih stilov, kjer se prepletajo številne različne surovine si boste lažje predstavljali oz. ugotavljali, katere so bili uporabljene ravno v pivu pred vami. Kaj v pivu povzroči močno pražen slad? Za katere okuse je kriv kvasni profil? Kateri hmelji tako lepo dišijo iz vašega najljubšega IPA piva? Od kje ta priokus karamele? Skozi igro sestavljanja in modificiranja receptov vašega domačega piva bo vse to postalo sila enostavno.

ZVARITE SI PIVO, KI JE VŠEČ VAM

V lokalu pijete pivo, ki vam je nadvse všeč. Če sami ne uspete razbrati surovin v tem pivu vam na pomoč priskoči svetovni splet, kjer boste skoraj zagotovo našli približek ali klon tega piva, katerega je strukturiral kakšen nadobudni domači pivovar in svoj uspeh veselo delil s preostalim svetom. Vzemite recept in poskusite. Če tudi v prvo niste najbolj zadovoljni boste sposobni prepoznati, kjer ste ga polomili, oziroma kaj bi lahko izboljšali ter spremenili, da bi bil rezultat boljši. Konec koncev gre za hobi, mar ne? Vaše veselje, ko vam končno uspe, bo nepopisno!

NAUČILI SE BOSTE PREPOZNATI NAPAKE V PIVU

Učni proces je tako, kot pri vsakem hobiju tudi pri domačem pivovarstvu sestavljen iz uspehov in neuspehov. Prav lahko se zgodi, da se vam v pivu pojavi nekaj, kar vas močno moti. Raziščite, kaj je ta priokus. Vas moti le motno telo piva? Zakaj je temu tako? Kaj je vzrok? Ko krivca identificirate in odpravite pomanjkljivosti pri predhodnem varjenju ste naredili velik korak naprej.

NAUČILI SE BOSTE CENITI KVALITETNO PIVO

Vsa vrhunska piva so morala skozi proces, katerega kot domači pivovar sedaj poznate tudi sami. Lažje si boste predstavljali, na kaj vse je moral misliti pivovar, koliko noči ni spal ko je tuhtal, kako izboljšati njegov recept in proces varjenja. Tako boste pivo pred vami dojemali v povsem drugačni luči. Še bolj pa boste cenili pomanjkanje kvalitetnega piva. Dobro pivo se najbolj ceni šele, ko ga zmanjka!

Če vam je vse prebrano všeč vam lahko na pomoč priskočimo tudi z našimi tečaji domačega pivovarstva, kjer skupaj stopimo v čudoviti svet tega prekrasnega hobija. Številni napotki, interaktivni prikaz, odgovori na vprašanja, dobro pivo in pa odlična družba. Vaše lastno pivo je lahko oddaljeno le nekaj klikov. Več TUKAJ!

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!