Pitno, osvežilno ameriško pivo, s poudarkom na sladni osnovi, katero lepo dopolnijo sadne hmeljne arome in okusi, ki pa niso preveč dominantni. Mi smo pivo dodatno obogatili z ingverjem in limono.
Način: BIAB in Allgrain
Stil: Začinjen Blonde ale
Specifikacije:
- Količina: 25l
- OG: 1.044
- FG: 1.010
- IBU: 23
- ABV: 4.4%
- SRM: 5
- Učinkovitost drozganja 75%
- 3.8 kg Pale ale
- 0.70 kg Vienna ali Munich
- 0.2 kg Pšeničnega sladu
- 73g Cascade
- 50g Bobek
- Safale US-05
- 350g Olupljenega in naribanega ingverja
- 4 limone
- 6g/l Sladkorja za stekleničenje
Postopek:
Ves slad drozgamo na 65°C za 70min.
- Na 60 min dodamo 13g Cascade in 10g Bobka
- Na 15 min dodamo 15g Cascade in 10g Bobka, sok limon ter 250g ingverja
- Na 0 min dodamo 15g Cascade in 10g Bobka
- po 10 dneh fermentacije dodamo 30g Cascade, 20g Bobka in 100g ingverja za 4 dni.
Fermentiramo 2 tedna na 22°C za Safale US-05. Stekleničimo in nato zorimo v steklenici najmanj 2 tedna na sobni temperaturi.
Živjo.
Zanima me v katerem trenutku vstvimo ingver ter limone?
Smo dopolnili recept, tako da ni več pomanjklivosti.
Hvala
Glede začimb me zanima naslednje. Skuhal bom Belgijsko svetlo pivo in dodal Janeževo zvezdo ( Star Anis ). Ali zvezdo dodam v lonec na začetku vrenja, na koncu ali šele v fermentor ter ali se zvezda nalomi ali zmelje.
Hvala in LP
Nimam osebnih izkušenj, prebral sem po forumih, da uporabi eno celo zvezdo na koncu kuhanja.
Če ti bo premalo okusa, jo še vedno lahko dodaš v fermentor, prej predlagam da namočiš v nevtralno žganje za dezinfikacijo, predlagam vodko.