Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Sodčkanje – navodila za domače pivovarje

Ker se s poletjem večajo količine popitega piva in ker je stekleničenje piva precej nesimpatičen proces, lahko zagato rešimo s sodčkanejm domačega piva. Pivo lahko shranjujemo v sode na več načinov, v poštev pridejo party-sodčki, gostilniški sodi, dandanes popularni plastični sodi ali pa corny kegi.

Glede na to, da so slednji pri domačih pivovarjih najpopularnejši, se bomo tokrat malce bolj dotaknili prav teh. Cornelius ali na kratko corny sod smo prevzeli od Američanov in je bil prvotno namenjen prevažanju in točenju sirupov za sokove. Domači pivovarji smo hitro spoznali njegove prednosti in ga vzeli za svojega.

Na kaj moramo biti pozorni pred sodčkanjem?

Seveda moramo sod pred uporabo temeljito očistiti in dezinficirati, upoštevajoč tudi vse dele ki se dajo odstraniti (pokrov, ventili, tesnila…), saj so le ti velikokrat vir neželenih mikroorganizmov. Ko imamo sodček očiščen, vanj lahko lahko pretakati pivo. Pri sodčkanju veljajo iste zakonitosti kot pri stekleničenju, zatorej se oksidacije izognite kolikor se le da, npr. sodček prej napolnite s CO2 plinom.

Karbonizacija

Ko sodček napolnimo s pivom ga je potrebno karbonizirati. Ta proces lahko izvedemo na dva načina:

Naravna karbonizacija

Gre za zelo podoben proces, kot pri stekleničenju. V sod damo sladkor oz. še bolje, prevreto sladko vodo (metoda Batch priming), ga zapremo, preverimo če tesni in damo na sobno temperaturo za 14 dni. Pazimo, da damo v primerjavi s steklenicami, približno polovico manj sladkorja (zaradi manj praznega prostora). Pri takšnem načinu bomo dobili tudi nekaj usedline, ki zna biti za marsikoga moteča.

Prisilna karbonizacija

Za razliko od naravne karbonizacije tukaj ne bomo imeli kvasne usedline oz. bo le ta zanemarljiva. Prednost te metode je tudi krajši čas karbonizacije, saj je tako pivo pripravljeno za konzumiranje že po parih dneh.
Pivo ravno tako pretočimo v sodček, vendar tokrat ne dodamo sladkorja ampak sod samo zapremo. Nato sod priklopimo na CO2 jeklenko, nastavimo okrog 1.5 bara in postavimo na hladno (hladilnik) za nekaj dni. Plin CO2 se bo tako sproščal v pivo in se na nizkih temperaturah lepo vezal v samo pivo. Po nekaj dneh je tako pivo pripravljeno in ga lahko točimo.

jakasuln-2367
Pri samem točenju se velikokrat dogaja, da se pivo peni. Glavni vzrok je ponavadi prevelik pritisk. Najhitreje zadevo rešimo tako, da na regulatorju spustimo pritisk na raven, ko se pivo ne bo več penilo. Zadevo se sicer bolj elegantno uredi s pravilnimi izračuni dolžine in debeline cevi, vendar o tem kdaj drugič.

Za lažje izračune karbonizacije uporabite slednje tabelo.

Vsa oprema, ki je potrebna za sodčkanje:

 • Sod
 • Silikonske cevi in pripadajoči konektorji
 • Jeklenka s CO2 ali CO2 gasilni aparat
 • Pipica (lahko tudi party oz. cobra)
 • Regulator CO2 pritiska (potrebna je PSI/bar skala na manometru)

12 komentarjev

 • Sašo pravi:

  Kdaj drugič?

  LP, Sašo

 • Sašo pravi:

  Prosim, če lahko kaj več o penjenju piva, namreč v ceveh imam mehurčke, ki se jih ne morem znebiti. Poskusil sem z zmanjšanjem pritiska na en bar pa ne pomaga.

  Hvala in LP, Sašo

 • DomenDomen pravi:

  Živjo!

  Najbrž imaš prekratko cevko, zato:
  – zmanjšaj pritisk na 0,2-0,4 bara (dokler ne dobiš ustreznega efekta
  – podaljšaj točilno cev

  Lp

 • Sašo pravi:

  Deluje kot je treba, hvala in LP.

 • Jure pravi:

  Zivjo,
  zanima me glede prisilne karbonizacije in sicer ko v sod damo 1,5 bara co2 in damo v hladilnik, ali mora biti sod ves cas prikljucen na co2 jeklenko? Lp

 • DomenDomen pravi:

  Živjo!
  Da, priporočeno je da je priklopljen vsaj kake 2 dni + v hladilniku, saj boš tako omogočil da se bo CO2 počasi raztapljal v pivo. Če ga boš samo nafilal in odklopil se bo ta višek CO2ja utopil v pivo in boš še vedno imel premalo karbonizirano pivo.

 • Jure pravi:

  Zivjo,
  ce prav razumem mora biti dva dni na sobni temperaturi nato pa se nekaj dni v hladilniku. Koliko ?
  Hvala in lep pozdrav.
  Jure

 • DomenDomen pravi:

  Ne. CO2 se bo uspešno utopil v pivo samo na mrzli temperaturi, zato:
  – če delaš prisilno karbonizacijo ga za par dni pustiš priklopljenega v hladilniku
  – če delaš pa naravno, pa noter raztopiš sladkor, ga zoriš na sobni temperaturi 14 dni, nato ga daš pa za par dni na hladno

 • Andrej pravi:

  Zdravo,
  Zanima me ali je za sodčkanje pod prisilno karbonizacijo potrebno pivo prej filtrirati?

 • DomenDomen pravi:

  Ne. Načeloma se domačih in craft piv sploh ne filtrira. Dovolj je sama fizikalna sedimentacija

 • Andrej pravi:

  Pozdravljeni. Ali je bolje keg po nekaj dneh prisilne karbonizacije v hladilniku odklopiti od CO2 jeklenke ali se ga pusti prikjučenega do pričetka uporabe?

 • DomenDomen pravi:

  Oboje bo isto
  Lp

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!