Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Sevnica vari: Pivovarna APE

,

Leto 2017 se že kaže kot izjemno zanimivo, kar se tiče števila novih pivovarn na našem prostoru. Že do časa tega pisanja je v tem letu nastalo več kot 5 novih pivovarskih zgodb, vemo pa, da jih kar nekaj še prihaja.

Sevniška pivovarna APE je imela svoj debut lani jeseni na festivalu piva v Brežicah in od takrat je bilo o njej slišati zelo malo. Med turnejo “Katero pivo je pravo zame?” pa smo v Sevnici srečali njihovega pivovarja, ki nam je ob kozarcu piva povedal svojo zgodbo. Pivovarna je majhna in lahko bi rekli, da spada med ljubiteljske – nano pivovarne. Njihova trenutna kapaciteta je okrog 1000L piva mesečno. Zanimiva je oprema, ki je v veliki meri kombinacija vinske opreme in pivovarjeve iznajdljivosti. Lastnik, Aljaž Papež se je udeležil tudi vseh naših tečajev varjenja piva in pravi, da je tudi tam dobil veliko mero zagona za lastno pivovarsko pot, kar nas seveda zelo veseli.

Trenutno se pivovarna APE ponaša s tremi paradnimi konji, o katerih lahko več preberete spodaj, Aljaž pa obljublja, da tudi eksperimentiranja v njegovi pivovarni ne manjka, zato lahko kmalu pričakujemo kar nekaj zanimivih zvarkov.

APE Stout

Višje alkoholna (6,6%) izpeljanka klasičnega stila, ki se je izkazala za izredno uravnoteženo. Pivo je polno, precej sladno in z manjšo stopnjo praženosti, kot smo jo sicer vajeni pri tem stilu. Zanimivo je tudi izdatno hmeljenje, ki zaokroži precej pitko in prijetno pivo.

APE Sweet Red Ale

Interpretacija stila, ki ga redkeje srečamo. Ima blago in zadržano sadno aromo in opazno sladko telo, ki ga zaznamuje blaga grenkoba.

APE HAPPY 2017 Ale

Gre za zimsko pivo z višjo stopnjo alkohola in zaznavno hmeljnim karakterjem. Zanimivo je, da gre za svetlo pivo, ki pa mu ne manjka sladne hrbtenice ter klasičnih zimskih začimb.

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!