Zgodovinsko in tradicionalno skandinavsko, posebaj pa Finsko pivo, ki je varjen z brinovimi jagodami, ki mu dajejo unikaten in prijeten karakter. Poleg klasičnega pivovarskega kvasa se v receptu uporabi tudi pekovski kvas, za dodatno poseben karakter piva.
Način: BIAB in Allgrain
Stil: Sahti
Specifikacije:
- Količina: 22l
- OG: 1.067
- FG: 1.017
- IBU: 17
- ABV: 6.6%
- SRM: 9
- Učinkovitost drozganja 75%
- 15g Magnum
- Safbrew WB-06 in Kvas za peko (četrtina kocke)
- 6g/l Sladkorja za stekleničenje
- 90g posušenih brinovih jagod
Postopek:
- Pred drozganjem na 66°C namočimo 30g brinja v vodo za 5 minut, nato brinje odstranimo
- Drozgamo 60 minut
- Po možnosti dvignemo temperaturo drozganja na 74°C
- Precedimo slad in ga po možnosti spiramo
- Zavremo do vrelišča in dodamo ves hmelj in 30g brinja
- Kuhamo samo 30 minut
- Na 15 minut kuhe dodamo 30g brinja
Fermentiramo 2 tedna na 20°C Stekleničimo in nato zorimo v steklenici najmanj 2 tedna na sobni temperaturi. Po želji lahko po fermentacijo dodamo še dodatnih 30g brinjovih jagod, ki smo jih namočili za 3 dni v vodki, če želimo še dodatno povdariti okus brinovih jagod.
Komentiraj