Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

RIS – Russian Imperial Stout

,

Močno temno pivo, ki pivovarjem dopušča veliko maneverskega prostora za številne interpretacije tega priljubljenega stila. Pravi raj za ljubitelje praženih arom in okusov ter kot nalašč za dolge zimske večere.

Način: BIAB in Allgrain
Stil: Imperial Stout / Cesarski Stout

Specifikacije:

  • Količina: 20l
  • OG: 1.103
  • FG: 1.026
  • IBU: 52
  • ABV: 10,1%
  • SRM: 48
  • Učinkovitost drozganja 65%

Sestavine:

  • 6 kg Pale ale
  • 1.5 kg Pilsner (za boljšo učinkovitost)
  • 0.5 kg Roasted Barley
  • 0.4 kg Brown malt (lahko tudi black)
  • 0.3 kg Dextrine
  • 60g Aurora
  • Safale S-04 in Safale US-05 (2 zavoja skupaj) ali
  • M36 Liberty Bell Ale in M44 US West Coast  (2 zavoja skupaj)
  • 6g/l Sladkorja za stekleničenje

Postopek:

Ves slad drozgamo na 66°C za 70min, po možnosti dvignemo na 76°C, pred spiranjem.
Na 60 min dodamo ves hmelj.

Fermentiramo 5 tednov pri 18°C . Pretočimo v drug fermentor in zorimo 6 do 24 mesecov.

Pred stekleničenjem dodamo 1 do 2 g svežega kvasa, stekleničimo in nato zorimo v steklenici najmanj 3 mesece na 18°C.

Komentar:

Ker je pivo višje alkoholno boste naleteli na številne težave, od goste drozge, počasnega spiranja, slabe učinkovitosti drozganja, počasne fermentacije ipd …

Zato predlagamo:

  • Vzemite si čas in dobro premislite vse postopke, da se med dejanskim varjenjem ne zatika preveč
  • Če imate premajhen sistem lahko razpolovite recept ali pa drozgate dvakrat s polovico slada vsakič, da se med drozganjem manj zaplete
  • Absolutno priporočamo rehidracijo kvasa
  • Dobra aeracija pivine je obvezna in bo močno vplivala na fermentacijo in končno pivo
  • Čas je velik faktor, več ga boste dali pivu, boljši bo

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!