Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Rehidracija kvasa

Kot domači pivovarji, se boste s kvasom srečali v suhi in tekoči obliki. Kot začetniku bi priporočili uporabo suhe oblike, saj je za samo rokovanje precej enostavnejša.

Suhi kvas je shranjen v vrečki, v rehidrirani obliki. Kaj to pomeni? Iz mikrobiološkega vidika bi lahko rekli da gre za sporo. Torej obliko, ki čaka na ustrezne pogoje, da se začne razmnoževati. Taka oblika je za direktno postavitev v sladko, toplo pivino dokaj neugodna. Zakaj? Predstavljajte si sebe osebno: Po hudem fizičnem naporu, v vročem poletju, ko si najbolj od vsega želite osvežujoče vode, vas pričaka močno sladkan čaj. Vaša reakcija, po vsej verjetnosti, ne bo ravno navdušujoča. Enako doživljajo naše kvasovke, če jih v suhi obliki potresemo po pivini. Iz tehnološkega vidika to pomeni,da nam veliko kvasovk lahko dočaka bridki konec in svojega dela ne bodo ustrezno opravile, sploh pri močnejšem pivu (OG > 1050). Zatorej ne bodi odveč, če kvasovke predhodno rehidriramo, glede na to da je tole zares enostavna operacija.

Čist in sterilni pribor vam naj ne bo španska vas!

  1. Najprej, zaradi sterilizacije same, prevremo zadostno količino vode. Za 1 paketk kvasovk (11,5g), uporabimo približno 2dl vode. Posedovanje laboratorijske opreme je zelo priporočljivo, saj le ta omogoča nemoteno vrenje na visokih temperaturah, vsekakor pa ni obvezna.
  2. Naslednji korak je ohladitev vode na primerno temperaturo. Temperatura rehidracije je po navadi višja za kakih 5°C od temperature fermentacije, točno informacijo preverite pri proizvajalcu samemu. Vmes posodo pokrijte z alu-folijo ali čim podobnim, da preprečite vdor nepridipravov.
  3. Ko dosežeme ustrezno temperaturo, lahko v samo vodo vsujemo kvas.
  4. Nato spet ustrezno pokrijemo našo posodo in vsebino nežno premešamo (svetujemo eno-ročno vrtinčenje, brez nepotrebnega poseganja v vsebino).
  5. Posodo pustimo na sobni temperaturi približno pol ure, nato pa vsebino vlijemo v ustrezno ohlajeno pivino.

rehidracija-kvasa

Marsikdo vam bo rekel da je sama rehidracija kvasa nepotrebna, pač mnenja se krešejo. Jaz jo vsekakor podpiram, saj vam vzame malo časa in lahko doprinese k očitno boljšim rezultatom.

4 komentarji

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!