Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Recenzija kvasa – Mangrove Jack’s

,

Mangrove Jack’s je podjetje ki ustvarja sestavine in opremo za domače pivovarje. Med njimi so najbolj razširjeni ekstrakti za pivo in suhi kvas. V tem prispevku bomo pozornost namenili prav slednjemu. Kvas je sestavina, ki se jo velikokrat ne namenja dovolj potrebne pozornosti. Zaradi tega se domači pivovarji pogosto zatekajo k hitri in enostavni rešitvi, suhemu kvasu. Čeprav se vedno več domačih in tudi večjih pivovarjev odloča za tekoči kvas, je še vedno veliko manj uporabljen in ga bomo v podobnem članku razdelali drugič.

Suhi začetki

Sam se pomnim svojih prvih pivovarskih podvigov in goro prebranih forumskih debat, kjer so se predvsem starejši domači pivovarji na veliko otepali suhega kvasa, ki je bil včasih  mnogo slabše kakovosti. Sedaj se na trgu najde že veliko proizvajalcev, a evropski monopol je ostajal nespremenjen dolgo časa.

Se je s prihodom kvasovk Mangrove Jack’s zatresel stol Fermentisu?

Na tej točki je potrebno povedati, da je Fermentisov kvas odličen za svoj namen, lahko pa mirne duše rečemo, da njihov repertoar nekoliko zaostal za konkurenco.

Spletna trgovina Pivovarium je je slovenski uvoznik kvasa Mangrove Jack’s in ker oboji dobivamo precej vprašanj glede omenjenih kvasovk smo se odločili za recenzijo posameznih sevov, ki jo najdete spodaj.

Sevi kvasa Mangrove Jack’s

Preden gremo na repertoar kvasovk in njihovih značilnosti, bi kot največjo prednost označili prav širok nabor različnih sevov, ki ustvarjajo različne in specifične kvasne profile, katere smo vajeni pri tekočem kvasu. Prednost kvasovk tega proizvajalca je tudi jasno poimenovanje, ki pomaga pri izbiri pravega seva za varjenje določenega tipa piva.

M76 Bavarian Lager

Kvasovka za bavarski ležak,  ki ustvarja sladno naravnana piva s prijetnim in uravnoteženim hmeljnim karaktrom.
Naše izkušnje: Kvas, ki bo hitro (že v enem mesecu) proizvedel dober lager, priporočamo nižjo temperaturo drozganja, da ne bo slad preveč prevzel pivo. Pazite na čas kuhanja, ta naj bo 90 minut, Žveplene spojine se ne izločajo tako hitro, kot pri ale fermentaciji.

M20 Bavarian Wheat

Kvasovka za varjenje tipičnega bavarkega pšeničnega piva s karakterjem po klinčkih in bananah.
Naše izkušnje: Ravno tako, kot suhi kvasi ostalih proizvajalcev za ta stil, se tudi Mangrove Jack’s ni izkazal najbolje. Karakter je bil preveč zadržan in blag.

M84 Bohemian Lager

Kvasovka, ki ustvarja tipičen suh, delikaten in pitek karakter čeških piv.
Naše izkušnje: Sev ustvari izredno uravnotoženo, suho in delikatno pivo. Kot je že sam proizvajalec napisal, tudi mi priporočamo daljše obdobje lageriranja (daljše od 6 tednov). Kvasovka se nam je res pozitivno vtisnila v spomin.

M54 Californian Lager

Kot je značilno za ta hibridni stil se kalifornijski lager lahko vari tudi pri višjih temperaturah (do 20°C), kjer proizvaja delikaten in pitek karakter. Daljša sekundarna fermentacija ni potrebna.
Naše izkušnje: Kvas ne zavaja z obljubljenimi lastnostmi. Priporočamo v kombinaciji s hladnim hmeljenjem.

M29 French Saison

Sev, ki proizvaja ta izredno specifičen stil z uravnovešenim karakterjem sadja, zelišč in začimb. Ima izredno visoko alkoholno toleranco.
Naše izkušnje: Naš favorit, proizvede odličen saison, priporočamo fermentacijo na do 35°C za posebno razuzdan karakter.

M36 Liberty Bell Ale

Kvasovka, ki je zelo primerna za ameriške in angleške pale ale-e.
Naše izkušnje: Uporabili smo ga za bitter, mild in porter, pri vseh se je izkazal izredno dobro.

M42 New World Strong Ale

Sev primeren za številne ale piva z višjo stopnjo alkohola. Ponudi dokaj nevtralni karakter, ki omogočijo, da note slada in hmelja pridejo v ospredje željenih stilov, kot so naprimer; IPA, RIS, Barleywine …
Naše izkušnje: Sami smo zvarili močan porter primeren za zimo, ki je dostavil karakter, ki ga proizvajalec obljublja.

M44 US West Coast

Ale sev izredno primeren za ameriške stile piva, ker proizvaja suh in nevtralen karakter, da lahko hmelj brez težav prevzame vodilno vlogo.
Naše izkušnje: Ne proizvede preveč suhega karakterja in tako ostane še malo prijetne sladne hrbtenice.

Ostalo je še nekaj sevov, ki jih moramo preizkusiti. Takoj, ko to storimo bomo dopolnili ta članek.

Pivovarium – spletna trgovina za domače pivovarje nam je zagotovila kvas, v kolikor vas je kateri izmed sevov prepričal seveda priporočamo nakup.

Več podrobnosti o kvasovkah dobite na njihovem katalogu, ki je dosegljiv  tukaj.

3 komentarji

  • krnekdo pravi:

    “Ravno tako, kot suhi kvasi ostalih proizvajalcev za ta stil, se tudi Mangrove Jack’s ni izkazal najbolje. ”

    Ste že poizkusili danstar munich classic? Ima opazno izrazitejše okuse, kot navaden munich ali fermentisov WB-06. M20 še nisem poizkusil, tako da glede tega ne morem nič reči

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!