Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Prismojeni velikoprstnik, Pšenični Bock

Močno, sadno, pšenično pivo, ki združuje najboljše kar ponuja slad in kvas v svetu pšeničnih piv. Sladna osnova dopušča veliko prostora, kar se kaže v širokem barvnem razponu.

Način: BIAB, Allgrain
Stil: Pšenični Bock, Weizenbock

Specifikacije:

  • Količina: 20l
  • OG: 1.080
  • FG: 1.021
  • IBU: 22
  • ABV: 7.8%
  • SRM: 8
  • Učinkovitost drozganja 75%

Sestavine:

  •  3.2 kg Pšenični slad
  • 1.5 kg Pilsner
  • 2 kg Vienna ali munich
  • 0.2 kg Cara 20, 50 ali 120  (ni obvezno)
  • 28g Bobek
  • Mangrove Jack’s M20 Bavarian Wheat Yeast ali
  • Wyeast, 3068 ali
  • White Labs WLP300
  • 10g/l Sladkorja za stekleničenje

Postopek:

Ves slad drozgamo na 66°C za 90min, za  alternativen in avtohtoni način drozganja glej spodaj, dekokcija.
Na 60 min dodamo ves hmelj.
Fermentiramo 4 tedne pri 20°C. Stekleničimo in nato zorimo v steklenici vsaj 2 meseca.

Dekokcija:

Nemška metoda, ki pomeni večstopenjsko drozganje. Pivo, ki se ga vari z dekokcijo je ponavadi temnejše barve kot izračuna pivovarski program, je bolj polno sladen in kompleksnejši, kot če ne bi bil varjen z dekokcijo.

Poenostavljen postopek:

  • Slad se vmeša pri 37°C in pusti namakati za 30 minut
  • Eno tretjino drozge z sladom se odvzame in se jo pretoči v ločen lonec. Vsebino se segreje na 65°C in pusti za 15 minut
  • Odvzeto drozgo se zavre in na vrelišču kuha vsaj 15 minut
  • Odvzeto drozgo se nato vlije v osnovno posodo za drozganje, kjer se temperatura dvigne na približno 52°C
  • Postopek (odvzemanje tretine in segrevanje ter vretje) se ponovi še dvakrat
  • Nato se zaključi drozganje in filtrira, spira in kuha normalno

Komentiraj

Your email address will not be published.