Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Katere vrste pivovarn poznamo?

Terminologija v svetu piva se je v zadnjih nekaj letih toliko dopolnjevala, da je pivcu piva kar zahtevno slediti vsem novim izrazom. Težko bi bilo kaj drugače, saj se že znotraj industrije piva včasih pojavijo različne interpretacije posameznih pojmov. Dober primer je “domače pivo“. Je to izraz za pivo slovenskega izvora? Izraz za pivo, ki ga vari mikropivovarna? Ali morda celo pivo hišnega entuziasta, ki ga vari zase?

Področje butičnega piva je mlado in hitro razvijajoče, uradna terminologija pa še ni postavljena in trdno zasidrana. Nekatere besede se povzemajo iz tujine, druge se ustvarjajo iz pogovora, tretje pa so ustvarjene povsem po potrebi.

Velik problem nastane že pri označevanju tipa pivovarn. Kaj so nano, mikro, craft, domače, hišne pivovarne? V ta namen smo pripravili spisek različnih vrst pivovarn, ki so deloma povzete iz tujine, deloma pa prilagojene na naše okolje. Pri seznamu sta glavna kriterija velikost pivovarne in način poslovanja.

Hitri pregled

  • Makropivovarne
  • Mikropivovarne
  • Gostilniške pivovarne
  • Ljubiteljske pivovarne
  • Nomadske pivovarne

Makropivovarne (ali industrijske pivovarne)

So velika podjetja, ki imajo ponavadi velik tržni delež in v prvi vrsti proizvajajo ogromne količine preprostih ležakov. Te pivovarne želijo ustreči veliki množici ljudi s pitno, lahkotno in cenovno ugodno pijačo. V zadnjem času se tudi takšne pivovarne odločajo za bolj karakterna in kompleksnejša piva.

Primer: Pivovarna Laško Union (sedaj je to eno skupno podjetje)

Mikropivovarne (ali butične ali craft pivovarne)

Pivovarne, ki so ponavadi manjše in piva ne varijo le z namenom ustvarjanja ogromnih dobičkov, pač pa varijo piva iz visoko kvalitetnih surovin. Njihova piva se običajno pohvalijo z veliko okusa in bogatimi aromami, so zelo raznolikih stilov, ki so predvsem zaradi tehnoloških zahtev običajno tipa ale. Mikropivovarne pri nas zvarijo nekje med 5 in 25 tisoč litrov piva na mesec.

Primer: Pivovarna Human Fish, Pivovarna Hopsbrew, Pivovarna Pelicon …

Gostilniške pivovarne (ali picovarne)

Manjše pivovarne, ki spadajo v sklop gostinskih lokalov. Pivovarna je običajno predvsem dodatna dejavnost in služi kot popestritev ponudbe. Pivo se praviloma streže le znotraj njihovega gostinskega obrata. Te pivovarne varijo predvsem ležake, čeprav se včasih preizkusijo tudi pri pivih tipa ale. Ta tip pivovarn je potrebno izpostaviti tudi kot pivovarne s precej dolgimi tradicijami in posledično kot pivovarne, ki so zelo pomembne za pivsko sceno pri nas.

Primer: Pivovarna Kratochwill, Pivovarna Štajerc, Pivovarna Kotar …

Ljubiteljske pivovarne (ali nanopivovarne)

Pivovarne, ki se s proizvodnjo piva ukvarjajo predvsem ljubiteljsko in jim predstavlja dopolnilno dejavnost. Njihov obseg proizvodnje piva je običajno majhen (pod 1000l na mesec).  Te pivovarne in posameznike vodijo različni vzgibi, predvsem pa velika ljubezen do piva.

Primer: Pivovarna Volk Turjaški, Pivovarna Lila Misa, Pivovarna Lobik …

Nomadske pivovarne (ali ciganske ali gypsy pivovarne)

Nomadska pivovarna v principu ni prava pivovarna, saj lastniki nimajo svoje pivovarne (opreme). Gre za blagovno znamko piva, katerega se proizvede v drugi pivovarni. Vpletenost obstoječe pivovarne je različna, nekatere nomadske pivovarne se odločijo le za najem pivovarne, druge pa z njimi sodelujejo tudi pri izdelavi receptov, včasih celo pri varjenju.

Primer: Pivovarna Maister,  Pivovarna Varissh, Pivovarna Brew Revolt …

Seznam vseh slovenskih pivovarn si lahko ogledate tukaj.

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!