Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

PIVSKA PENA: Razlogi in učinki

Se morda spomnite situacije, ko ste bili jezni, saj je bilo namesto povsem polnega kozarca, v njem tudi nekaj več pene? No, po branju tega članka si boste morda premislili.

Pivska pena

Celotna zgodba pene se prične v pivovarni. Kakšna bo in koliko je bo je odvisno od uporabljenih surovin pri proizvodnji piva, predvsem od vrste slada in dodatkov, ki jih uporabimo pri varjenju. Znano je, da v kolikor pivovar poleg ječmena uporabi tudi pšenico, bo to zelo blagodejno vplivalo na peno. Torej vse niti glede pene ima v rokah pivovar, ki se odloči, kakšno peno želi v svojem pivu in tako poskrbi za oblikovanje celotne duše piva. Vredno si je zapomniti, da polna pivska glava tudi zadrži prijetne arome v pivu in nam jih ob vsakem požirku nato prinese na površino piva.

Točenje piva

Oseba, ki toči pivo ima še kako pomembno vlogo. Pravilno natočeno pivo bo poskrbelo za optimalno zaznavanje določenega piva, za katerega se je  pivovar (najverjetneje) maksimalno potrudil. V samem začetku se vedno prepričamo, da je kozarec čist, zato se ga po navadi praviloma izpere z vodo.

Bogata in obstojna pena je naravni ojačevalec naših pričakovanj še preden okusimo pivo. Dokazano je, da je vizualna komponenta piva zelo pomembna pri naši zaznavi. Z drugimi besedami, če je pivo natočeno z lepo peno, nam bo izgledalo še mnogo bolj mikavno.

Ste že poskusili pivo, ki ni bilo pravilno ohlajeno? Tudi temperatura je dejavnik pri peni, saj se ob višjih temperaturah stabilnost pene močno zmanjša. Ob pravi temperaturi lahko to stabilnost povečamo tudi s pravilnim točenjem v več korakih, ki poskrbi, da je pena še bolj obstojna.

Količina pene

Za večino stilov piva velja, da je okoli 2-3 cm pene ravno prav. Pri bolj karboniziranih stilih (npr. večina belgijskih stilov in nemška pšenična piva) je pena lahko tudi višja.

Za pšenično pivo je značilna izredno visoka pena, ki zahteva tudi prav posebni kozarec. Pri višje alkoholnih pivih (primer: imperial stout) pa lahko pričakujemo nekoliko manj obstojno peno, saj količina alkohola do neke mere zavira njeno strukturiranje.

Komentiraj

Your email address will not be published.