Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Pivovarske sestavine: Voda

Pred sabo imate novo serijo člankov; pivovarske sestavine, v kateri bomo bolje spoznali osnovne sestavine piva. Vodo, slad, hmelj in kvas. Vse te sestavine so izrednega pomena in za nobeno ne moremo reči, da je manj pomembna od druge. Prav razmerje in različice posameznih sestavin ustvarijo harmonijo dobrega piva.

Voda

Zgodovinsko gledano je bilo dobro pivo velikokrat posledica dobre izbire lokacije vodnega izvira. In to dejstvo vsekakor ni naključje. Čeprav nas želijo velike komercialne pivovarne včasih prepričati, da je ravno voda najpomembnejši del piva, to ne drži popolnoma,  je pa voda kot surovina v domačem pivovarstvu, zagotovo pogosto podcenjena.

Neoporečnost

Najbolj pomembno pri vodi je vsekakor neoporečnost, bolj je voda čista, manj ima dodanih primesi, ki bi lahko pokvarile občutljivo harmonijo piva. V grobem vodo delimo na mehko in trdo, torej vodo z manj ali več primesi. Ponavadi lahko trdoto vode obrnemo v našo prid. Posplošeno rečeno, lažji stili, kot so denimo pilsnerji, so boljši z uporabo mehke vode.  Dober primer je vsekakor Pilsner Uruqell, ki brez mehke vode ne bi bil to, kar je danes. V bolj kompleksnih stilih pa navadno najdemo tršo vodo. Danes sicer trdota ni tako pomembna, glede na to, da je naše znanje kemije zelo napredovalo. Posledično lahko v pivovarstvu pripravimo takšno pivo kakršnega načrtujemo, ne glede na lokacijo.

pivopis-voda-1

Uporaba vode v domačem pivovarstvu

Za domačega pivovarja je vsekakor smotrno, da vodovodno vodo filtrira “grobih delcev” in klora, ki škoduje kvasovkam in končni aromi piva. V ta namen priporočamo filter z mehanskim sitom pod  5 mikronov in aktivno oglje. V kolikor pa voda iz vodovoda ni primerna, pa je smiselno najti primeren izvir vode, neredki pa kupijo tudi v trgovini.

PH

Danes obstajata dva pogleda na domače pivovarstvo, kar se tiče vode. Prvi trdi, da v kolikor ste z vašo vodo zadovoljni in uspete zvariti takšna piva, ki vam ustrezajo, je potrebno biti pozoren le na PH med postopkom varjenja. Drugi pogled pa je bistveno bolj poglobljen in zahteva, da opravite analizo vode in s tem spoznate kemijsko sestavo vode in nato vodi odvzemate ali pa dodajate potrebne mikrosurovine.

pivopis-voda-2

Vsekakor predlagamo, da si napredni domači pivovarji kupite PH merilec in kontrolirate PH skozi postopek varjenja. Najpomembnejši del je vsekakor drozganje, ki se mora dogajati med 5.2 in 5.8 PH v kolikor želimo imeti dober izkoristek in tem manj stranskih produktov, kot je na primer tanin, ki ga v pivu ne želimo. Brez posebnih dodatkov lahko PH med drozganjem znižamo s “kislim sladom”, ki je dandanes zelo dosegljiv.

Več naprednih informacij o vodi si lahko preberete:

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!