Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Pivovarske sestavine: Hmelj

Hmelj, rastlina, ki je krojila in kroji moderni razvoj piva, prav tako pa “craft” revolucijo. Seveda si vseh zaslug ne lasti sam, vendar so njegove sposobnosti, predvsem čudovite aromatike, velik del uspešne zgodbe piva.

Namen

Konzerviranje

Hmelj ima mnogo izjemnih lastnosti. Izredno bistvenega pomena je, da hmelj deluje antibakterijsko. Že v zelo malih količinah (10 IBU*) pivo zavaruje pred določenimi zunanjimi napadalci (bakterije), z višjo stopnjo grenkobe pa se njegova moč jasno še stopnjuje.

*IBU je enota za merjenje količine grenkobe v pivu, ta je ponavadi med 10 in 100 enot, odvisno od stila piva.

Aromatika in grenkoba

Modernega piva si več ne moremo predstavljati brez raznolike in vedno močnejše aromatike, ki prihaja iz hmelja. Hmelj načeloma delimo na tri vrste po namenu:

  • Aromatični – Uporablja se za dodajanje okusa in arome
  • Grenčični –  Uporablja se za dodajanje okusa in grenkobe
  • Dvojna uporaba – Ima aromatično in grenčično lastnost
Hmelj

Rumeni lupulin znotraj hmeljnih storžkov

Oblika

Storžki

Hmelj v najbolj nepredelani obliki. Tako na naši, kot na drugi polobli, ga je moč dobiti le nekaj dni v letu, ko se obira hmelj. V tej obliki, ga je težje pridobiti, za domačega pivovarja se najbolj splača za uporabo pri suhem hmeljenju (dry hopping).

Peleti

Peleti so visoko obdelani, zdrobljeni in sprešani storžki, ki se uporabljajo v domačem in komercialnem pivovarstvu. Hmelj v tej obliki je volumensko manjši in primeren za bolj učinkovito transportiranje. Ker je hmelj zdrobljen, ima več površine, ki je izpostavljena pivini med varjenjem in zato pivu doda tudi do 30% več aromatike in grenkobe kot storžki.

Ostale oblike

Poleg zgornjih oblik obstajajo še druge, najbolj uporabljeni sta hmeljni ekstrakt in hmeljni čepki. Ekstrakt dobimo v tekoči obliki in je včasih služil le za grenkobo pri velikih komercialnih pivovarnah, danes pa je izbira mnogo večja. Hmeljni čepki pa se uporabljajo predvsem za hmeljenje angleških piv in piv, ki se servirajo neposredno iz lesenih sodov.

Shranjevanje

V kolikor ste domači pivovar, je ne glede na na to v kateri obliki uporabljate hmelj, pomembno, da ga shranite v vakumiranem mediju, ki ne bo izpostavljen svetlobi in visokim temperaturam, najbolje kar v zamrzovalniku.

Uporaba

Hmelj se pri varjenju uporablja ob različnem času, glede na namen uporabe:

  • Tik po drozganju (First Wort); Za aromo in okus
  • Ob zavretju pivine; Za grenkobo
  • Na 20 – 40 minut kuhanja; Za okus
  • na 15 minut kuhanja; Za aromo
  • Po fermentaciji – Suho hmeljanje; Za dodajanje arome

*Sicer poznamo še druge načine, opisani so najbolj pogosti. Pri kuhanju se čas odšteva, pri 0 minut se začne pivino hladiti.

Hmelj

Storžki med kuhanjem

Gojenje

Domače pivovarstvo je izredno zanimiv hobi in nam ponuja ogromno možnosti, med drugim se nam odpre tudi “podhobi” – gojenje svojega hmelja. Slovenija ima primerno geo-vremenske pogoje za uspešno rast, kar tudi pridno izkoriščamo, kot pomemben svetovni pridelovalec hmelja.

Gojenje hmelja se začne pri sadiki, ki jo spomladi posadimo na sončno lego, na mesto kjer se bo lahko uspešno vzpenjala v višino (vse do 8m). Gojenje hmelja je načeloma enostavno, vendar pa je rastlina zelo občutljiva na razne bolezni in škodljivce. Najlepši del pridelava hmelja je vsekakor obiranje, ki se zgodi pozno avgusta ali v začetku septembra in ponavadi sovpada s kuhanjem piva iz svežega hmelja. Sadike lahko dobite na marsikateri spletni strani ali pa na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Žalec, ki  tudi globalno gledano opravlja izjemno delo na področju hmeljarstva.

Hmelj

Slovenski hmelj – Aurora

Komentiraj

Your email address will not be published.