Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Nič več le ljubiteljska pivovarna – Lobik

,

Fantje iz pivovarne Lobik so dolgo in vztrajno varili s skromno domačo pivovarsko opremo. Ves vloženi trud se je obrestoval, saj so pridobili izkušnje, s katerimi sedaj varijo imenitno pivo in popestrijo sicer stilsko skromno festivalsko izbiro.

Nov začetek

Pivovarno smo želeli  predstaviti že dlje časa. Čakali smo na ”prelomno točko” – ki za ekipo pomeni nova oprema in prostor. Obiskali smo jih sicer v zelo zgodnji fazi selitve, ko je bil nov prostor, na skriti lokaciji katere zaradi štajerskega ponosa ne smemo objaviti (smeh), še v prenovi. Znašli smo se v novi, moderno opremljeni pivovarni  s proizvodno kapaciteto 500 L. To jim bo omogočilo lažje in bolj kontrolirano varjenje, predvsem pa zaradi večje kapacitete, tudi večji doseg na pivopivskem trgu.

Pivovarna Lobik torej ni več začetniška in nepoznana, prvič so se javno predstavili na lanskem Ljubljanskem festivalu piva. Zaradi majhnih kapacitet so se osredotočili na pojavljanje samo na resnih festivalih in v izbranih trgovinah, katere zalagajo vestno in redno. Že od prvega dne se je pivovarna kazala s svojimi eksperimentalnimi in alternativnimi zvarki. Zvarili so naprimer stout s čokolado, ale z bezgom, bili med prvimi v regiji z New England pale ale pivim, se igrali z raznimi poskusi divje in spontane fermentacije in še več.

Drugačna piva

Do obiska nove pivovarne smo imeli občutek, da so njihovi zvarki varjeni precej glede na navdih trenutka in odraz majhnosti, ki ne zagotavlja zaželjene konsistence. Njihova piva so bila sicer korektna, zato smo bili zelo veseli, ko smo izvedeli, da nameravajo nadaljevati trend nekoliko drugačnih piv tudi v naprej. Med njimi bodo tudi ”kisla” oziroma ”divja” piva. V pivovarni Lobik so se kislih piv lotil resno in sistematično. Vzgoje mikrobiološke kulture so se lotili kar sami. V medije za gojenje so kot vir bakterij in kvasovk dodali različno lokalno sadje, pa vse do provansalskih zelišč, kot naprimer sivko. Izučilo jih je, da se kulture obnašajo resnično divje in le čas ter senzorična ocena sta pripeljali do smiselnih (pitnih) rezultatov. Najbolj obetavne kulture so napredovale in se naselile v pivini in nakatere celo ustvarile pivo. Enega iz med njih smo imeli priložnost poskusiti in kot ljubitelje stila Saison nas je s svojo delikatnostjo in rahlo razuzdanostjo zelo navdušil.

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!