Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Nova slovenska mikropivovarna – Hopsbrew!

,

Čeprav je do prave sezone piva še kar nekaj časa, to še ne pomeni, da pivovarska scena počiva. Ravno obratno, sedaj imajo pivovarji nekoliko več časa, da se posvetijo eksperimentiranju in ustvarjanju novih zvarkov.

Novosti bo letos kar nekaj. Pred nekaj dnevi se je našemu trgu predstavila pivovarna Hopsbrew, ki ima zanimivo zgodbo. Mlada zakonca Boldyrev sta svojo pivovarsko pot začela v Rusiji, od koder sta svoje pivovarske ambicije preselila v Selo pri ihanu (okolica Domžal) in si postavila zgledno pivovarno.

Njihova piva, zvarjena izpod rok glavnega varilca Maxima, ki se je šolal na inštitutu za pivovarstvo v Berlinu, so precej hmeljno orientirana. Začeli so s precej klasičnim naborom, ki vključuje pale ale, IPA in porterja. Direktno iz fermentorja smo poskusili tudi nekaj eksperimentalnih vark, tako da lahko razkrijemo, da prihaja tudi IPA s pomarančnimi olupki, lahkotnejša sezonska IPA in pa še eno pivo, ki naj bo za sedaj še zavito v skrivnostno hmeljno tančico.

Nas pa je pivovarna presenetila predvsem zaradi dveh novosti, ki ju bodo prinesli na slovenski trg. Prva je malce tehnična, saj so prva mikropivovarna, ki uporablja tekoči kvas, ki daje pivu še dodatno specifičen karakter. Druga pa bo razveselila predvsem obiskovalce festivalov piva in izbranih barov, ki bodo točili njihovo pivo na angleški način. Ta način se od konvencionalnega razlikuje po tem, da se za točenje (potisni plin) uporablja zrak, namesto CO2. Takšno pivo je bolj nežno po teksturi, lažje pitno in manj karbonizirano.

DSC_0074

4 komentarji

  • Blaž pravi:

    No, na festivalih kar nekaj pivovarjev uporablja točilne aparate na stisnjen zrak namesto CO2-ja.

    Sicer pa imajo odličen porter. Nujno probat, kdor še ni pil!

    • Davor MismasDavor Mismas pravi:

      Dober opazek, ampak zadevi se med sabo precej razlikujejo, za ti. cask ali real ale sistem potrebuješ drugačen sodček in pa ročno pumpo ki potiska zrak, na koncu pa tudi precej drugačno pivo …

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!