Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Pivopisova 6ka (junij/julij)

Vsak drugi mesec prinese malce drugačno vreme, druge temperature in specifično razpoloženje. Vsi ti dejavniki vplivajo tudi na izbor piva, ki nam bo v določenem obdobju bolj prijal in bo bolj primeren. Zato bomo vsake 2 meseca izbrali šest novih, zanimivih in drugačnih piv, ki bodo prijala v tistem obdobju. Pri izboru bomo seveda upoštevali lunin cikel, stanje na cestah in priporočila najboljših vedeževalk.

V sodelovanju s pivoteko Pr’ Primožu

Mi naredimo izbor, pivo pa napakirajo v trgovini Pr’ Primožu na Trubarjevi (center Ljubljane), ki ima pester izbor odličnih craft piv iz celega sveta.

Hooaeg (Põhjala)

Pivo je motne rumenkaste barve s srednje veliko milnato belo peno. Na vonju nas pozdravi eksotično sadje manj klasičnih vrst, kjer prevladujejo note pasijonke in ličija, le v ozadju je zaznaven belgijski pridih. Na okusu se predstavi tipičen karakter saisona; suh, močno karboniziran in rahlo poprast na koncu, zaključi pa se ponovno v hmeljni maniri z mehko a zaznavno grenčico.

Gre za pivo, ki je hibrid dveh klasik, vsake iz svojega kontinenta, ameriški pale ale ter belgijski saison. Ta hibrid je na trgu moč zaznati vedno večkrat, saj predstavlja možnost, kako vključiti popularne hmeljne arome na drugačen, a kljub temu prijeten in uravnovešen način. Na tem mestu je potrebno omeniti, da ima pivo izredno nizko ratebeer oceno. Že večkrat se je pokazalo, da zna pivo pozitivno presenetiti kljub nižji oceni, kar priča o tem, da naj vam bodo te ocene le neka referenčna točka, ne pa odločilni razlog za nakup. Dejstvo pa ostaja, da so piva z oceno 85 ali več skoraj zagotovo vredna nakupa.

Stil: Saison
Alkohol: 5.5%

Baltazar (Pivovara Medvedgrad)

Ko se pogovarjaš s številnimi ljubitelji piva, lahko hitro ven izluščiš dejstvo, ki smo ga spremenili kar v pregovor – Ljubezen do piva se prične s sovraštvom do slabih lagerjev.

Baltazar govori o ljubezenski zgodbi, ki pa se zgodi, ko se odnos s pivom poglobi. Odličen ležak, ki je hkrati hibrid starih nemških tradicij in novodobnega ameriškega hmelja. Pivo se toči s svetlo zlato, slamnato barvo in ustvari krepko in obstojno belo peno. Aroma je izredno čista in tako so ameriški hmelji s svojimi izrazitimi citrusi zelo temperamentni. Okus je gladek, piten, rahlo sladen z zaznavnim hmeljnim karakterjem. Pivo se izkaže kot tehnično dodelano in nudi ravno pravo razmerje med sproščenim uživanjem piva in dovoljšnim karakterjem.

Stil: Lager oz. India Style Lager
Alkohol: 5,6%

Albino (Dogma)

Novost iz srbske pivovarne Dogma, ki jo preprosto morate poizkusiti. Upamo si reči, da je to eno njihovih najboljših piv, če ne kar najboljše. Gre namreč za pšenični IPA, ki kot že ime nakazuje seveda vsebuje delež pšeničnega slada. Pivo se natoči svetlo oranžne barve s prekrasno belo in precej obstojno peno.

Albino, kot pravijo v pivovarni, vsebuje mešanico slovenskih in ameriških hmeljev, ki poskrbi za zanimiv in raznolik hmeljni karakter, kjer pa ameriški hmeljni kolegi morda malce zasenčijo naše. Uspelo jim je ustvariti prijetno polno teksturo, brez da bi zmanjšali osvežilnost piva. Dogma je še enkrat dokazala, da vedo, kaj počnejo s hmeljem, kar je tudi prav, saj to le potrjuje njihov slogan “In hops we believe”.

Stil: White IPA
Alkohol: 6,5%

Grim Reaper (Reservoir Dogs)

Eno najtežje pričakovanih piv na slovenskem trgu. Dogsi se po slabem letu končno vračajo s svojim naborom piv in posledično tudi s svojim paradnim konjem, ki sliši na ime Grim Reaper. Tokrat torej pivo prihaja že iz njihove lastne pivovarne, kjer imajo vse pogoje, da ustvarjajo vrhunske zvarke in v tej maniri so tudi začeli.

Gre za eno najbolj uravnoteženih slovenskih piv, ki pa seveda vseeno dopušča hmelju da igra glavno vlogo. Ima primerno polno telo, v njem pa prevladujejo citrusne aromatike ameriških hmeljev in nekaj sladnih not v ozadju. Grim Reaper lepo zakrije svojo 7% alkoholno stopnjo in tako poskrbi, da je omenjena IPA prijetno pitna in zaokrožena v smiselno celoto.

Stil: IPA
Alkohol: 7,0%

Big Black (Varissh)

Tokrat smo se odločili, da v izbor vključimo tudi slovensko nomadsko pivovarno Varissh, saj so z omenjenim zvarkom zagotovo poželi precej navdušenih pogledov. Vizualni del je tak, kot za temni IPA mora biti, pohvaliti je potrebno lepo kremno in obstojno peno, še bolj pa čipko, ki jo pusti za sabo.
Na vonju se prepletajo hmeljne arome in rahla praženost, ki skupaj poskrbita za bronhi bonbonom podoben okus. Ena glavnih kvalitet piva je tudi uravnoteženost, kar pri tem dokaj zahtevnem stilu zagotovo ni enostavno doseči. Pivo je nevarno pitno za to stopnjo alkohola, zato velja poudariti, da seveda pijte zmerno. V juniju in juliju tega piva zagotovo ne spijte na soncu (you’re welcome).
Stil: Black IPA
Alkohol: 8,0%

Bloed, Zweet & Tranen (De Molen)

Dimljena piva so svoja posebna kategorija, saj njihov karakter mnoge pivce odvrne, veliko pa jih vseeno prisega na ta stil. Vsekakor je dotično pivo potrebno uživati ob primernem trenutku, Nekaj idej: poleg prekajenih dobrot, mesa z žara, na pozen večer ob ognju ali pa kar tako, kot pivsko specialiteto.

Pivo se že toči oljnato in s svojo temno barvo res spominja na naftne derivate, preseneti pa prijetna peščena pena, ki kasneje prispeva k prijetno kremasti teksturi piva. Na vonju takoj zaznamo dimljeni karakter, ki je mešanica angleške šote in klasičnega bamberškega mehkega karakterja ter temni karakter sladov, ki se predvsem kažejo v kavnati noti. Sladkost in kompleksna sladnost je sicer zaznavna na vonju ampak se predvsem pokaže na okusu in tako lepo uravnoteži karakter kave in dima. Pivo bo za marsikoga krepko, za ljubitelje dimljenih piv pa bo čudovita slaščica.

Stil: Dimljeni (stout) ale
Alkohol: 8.2%

S klikom na spodnji gumb si lahko 6ko v spletni trgovini Pr’ Primožu naročite na dom, na voljo pa je tudi v njihovi fizični trgovini. Cena je 20,00€.

6ka-benner

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!