Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Pivopisova 6ka – Februar

Vsak mesec prinaša malce drugačno vreme, različne temperature in specifično razpoloženje. Vsi ti dejavniki vplivajo tudi na izbor piva, ki nam bo določenem obdobju bolj prijal in bo bolj primeren. Začenjamo s povsem novim projektom. Vsak mesec bomo izbrali šest piv, ki so nova, zanimiva, drugačna, predvsem pa primerna za naslednji požirek. Pri tem upoštevamo lunin cikel, stanje na cestah in priporočila najboljših vedeževalk. Mi naredimo izbor, pivo pripravijo v trgovini Pivoljub.

1454586050798_pivopisova-6ka-02-2016-trgovinapivoljub-a

Mesec februar zaradi hladnejših temperatur zahteva nekoliko bolj polna piva, tako po okusu, kot tudi po alkoholni stopnji. Izbrali smo naslednja:

Beer Geek Breakfast (Mikkeller)

Če si boste kdaj že zjutraj zaželeli pivo (s svojimi kosmiči) je to verjetno najboljša izbira. Pivo je zelo temne, črne barve in ima nekoliko manj obstojno peno. Že arome nam dajo jasno vedeti, da v pivu dominirajo pražene note kave, ki najbolj spominjajo na espresso. Glede na to, da je pivu dejansko dodana kava, to seveda ne preseneča. Tudi okus je povsem v znamenju kave, zelo zanimiva pa je tudi svilnata tekstura piva, kar lahko pripišemo uporabljenemu ovesu.

Stil: Coffee Stout
Alkohol: 7,5 %

Bloed, Zweet & Tranen (De Molen)

Stil: Dimljeni porter
Alkohol: 8,1 %

Kompleksno, temno in dimljeno pivo, ki so ga v De Molenu poimenovali “Kri, Pot & Solze”. Pivo je temno rjave, skoraj črne barve, ki se natoči z majhno peno, ki dokaj hitro izgine. Vonj je intenzivno dimljen, z zaprtimi očmi bi lahko zaznali suhe mesnine ali celo usnje, v ozadju vonja pa se skriva tudi nekoliko karamelnih not. Okus še dodatno nadgradi vonj, ima polno telo, ki pusti prijeten dimljen pookus.

Dogma (BrewDog)

Polno in sladno naravnano pivo, ki naravnost kliče k uživanje v hladnih zimskih dneh.  Pivo je temno rjave barve z rjavkasto peno, ki je dolgo obstojna. Vonj je neverjeteno poln in kompleksen, to lahko pripišemo uporabi desetih različnih sladov in planinskega škotskega medu. Če smo malce (preveč) poetični, vonj tega piva je kot lepa slika, ki je ne moraš nehati občudovati. Na nosu tako zaznamo suho sadje, predvsem slive, toffee in temne pražene slade. Arome se nadaljujejo v okus in se dopolnjujejo s polnostjo telesa. Pivo je zaokroženo, sladno in ima prijetno alkoholno toplino.

Stil: Scotch ale oz. Wee Heavy
Alkohol: 7,4 %

Black Magic Woman (Mali Grad)

Pivo, ki obljublja čarobno žensko temne polti. Tega sicer ne izpolni, izpolni pa vsa pričakovanja po izvrstnem pivu. Pivo je črne barve s krasno kremasto in rjavkasto peno, ki je zelo obstojna. Na aromah zaznamo kavo, ki je paradni konj vseh praženih not, ki jih je moč zaznati. V nos se prikradejo tudi prijetno sadne, hmeljne arome. Tudi okus je precej kremast, nekoliko bolj lahkoten kot je značilno za ta stil, konča pa se z zelo suhim in dolgotrajnim praženim in grenkim zaključkom.

Stil: Black IPA
Alkohol: 6,0 %

Pale ale (Espiga)

Espiga je povsem nova pivovarna na slovenskem trgu, prihaja pa iz okolice sončne Barcelone. Tokrat smo v izbor vključili njihov pale ale, ki pa sledi smernicam angleške različice tega stila, zato ne pričakujte pretiranega napada citrusov, kot smo jih vajeni pri ameriških primerkih. Pivo je jantarne barve, motno in s srednje obstojno peno. Arome spominjajo na cvetlice in sadje, zaznamo tudi nekoliko karamele. Okus je prijetno piten, a vseeno precej grenivkasto grenek in zelo osvežilen.

Stil: English pale ale
Alkohol: 5,0 %

Pater 6 (St. Bernardus)

Gre za belgijsko trapistovsko pivo, ki je odličen primer stila Dubbel. Pivo je kostanjeve rjave barve z jantarnimi odtenki in bogato, rjavkasto peno, ki se hitro poleže. Pivo se, stilu primerno, lepo odpre z rahlo pikantnimi belgijskimi kvasnimi notami in bogatimi aromami po suhem sadju, karameli in rjavem sladkorju. Okus je zanimivo, bistveno lahkotnejši, pitnejši, srednje poln. Kot se spodobi pa se stil lahko pohvali z dokaj visoko karbonizacijo. Izredno pitna interpretacija belgijskega Dubbela.

Stil: Dubbel
Alkohol: 6,7 %

S klikom na spodnji gumb si lahko februarsko 6ko v Pivoljubovi spletni trgovini naročite na dom, na voljo pa je tudi v njihovi fizični trgovini.

gumb

One Comment

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!