Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Pivopisova 6ka (februar)

Vsak mesec prinaša malce drugačno vreme, različne temperature in specifično razpoloženje. Vsi ti dejavniki vplivajo tudi na izbor piva, ki nam bo v določenem obdobju bolj prijal in bo bolj primeren. Vsak mesec bomo izbrali šest piv, ki so nova, zanimiva, drugačna, predvsem pa primerna za naslednji požirek. Pri tem upoštevamo lunin cikel, stanje na cestah in priporočila najboljših vedeževalk.

V sodelovanju s pivoteko Pr’ Primožu

Mi naredimo izbor, pivo pripravijo v trgovini Pr’ Primožu na Trubarjevi (center Ljubljane), ki ima pester izbor odličnih craft piv iz vsega sveta.

IMG_20170207_135838

Boston Lager (Samuel Adams)

Res je, da nismo vremenarji, vendar samozavestno trdimo, da bo v februarju vsaj en lep sončen dan s temperaturami nad 10° celzija in bo perfekten za naše prvo pivo. Ko ga odpremo in natočimo nas pozdravi pena, še bolj pa nas bo navdušil vonj, ki že takoj obljublja prijetno in osvežilno pivo. Gre za blage žitne note, morda blago spominjajo tudi na gozdni med. V pivu so uporabljeni nemški žlahtni hmelji, ki poskrbijo za nežne cvetlične vonjave. Okus je kompleksen in delikaten, kot se za takšen stil spodobi. Obenem pa se pivo pohvali z mehko teksturo, ki poskrbi, da pivo lahkotno zdrsi po našem grlu in nas odžeja.

Stil: Vienna Lager
Alkohol: 4.9%

Rodenbach Grand Cru (Brouwerij Rodenbach)

Kisla piva so v stalnem repertoarju našega hladilnika in zato jih z veseljem tudi predstavljamo širši množici. Dotično pivo je dobro sprejeto v pivski sceni, saj sodi med top 50 piv znotraj stila. Pivo je mešanica mladega piva in 2 leti zorjenega piva v hrastovih sodih, kar mu doda prijetno globino. Pivo se toči s temno bakreno barvo in z majhno peno, ki hitro izgine. Na aromi izredno tipičen za stil; prijetna kislina, temen slad, zrelo sadje, predvsem borovničevje in jasno les v spremljavi rahlo razuzdanih komponent kleti. Okus je izredno prijeten, mehek in piten s svojo nižjo karbonizacijo in precej visoko sladkobo (nezorjena steklenica). Odlično pivo, ki spominja na rdeče vino.

Stil: Flamsko rdeče
Alkohol: 6%

Snežinka (KAKI KRAFT Pivovarna)

Mlada slovenska pivovarna Kaki se je že večkrat izkazala, da se lahko postavi ob bok uveljavljenim pivovarnami s svojimi tehnično zelo korektno izpeljanimi zvarki. Tokrat so verjetno preizkusili tako sebe, kakor tudi pivce craft piv, saj so zvarili zelo zanimivega ležaka. Pivo je rjave barve s kremno peno peščene barve, ki prijetno vpliva na teksturo piva. Na aromi nas takoj pozdravijo nekoliko drugačne zimske vonjave, pri katerih je najbolj zaznavna meta, v ozadju pa se morda skriva tudi rožmarin, timijan ali celo lovor. Zanimiva je tudi sugestija sladkorne pene in karamele. Na okus se aroma prenese precej dobro, čeprav je telo glede na alkoholno stopnjo dokaj tanko in gladko. Morda bo koga zmotila zelo karakterna aroma in okus po meti, ki se v pivo prenese v nekoliko drugačni obliki, kot smo je vajeni.

Stil: Zimski ležak
Alkohol: 6,8%

Kri pomaranče (Hopsbrew)

Gre za pivo stila IPA, ki izhaja iz slovenske pivovarne Hopsbrew. Natoči se, kot oranžno pivo s snežno belo peno, ki nekaj časa vztraja, nato pa se kar naenkrat skrije. Arome nas takoj spomnijo na rdečo pomarančno, grenivko in nekaj ostalega sadja v ozadju. Glavni pivovar Maxim velja za mojstra teksture v pivu in tudi tokrat je pokazal svoje sposobnosti, saj je tekstura neverjetno nežna in poskrbi za polnost telesa, hkrati pa ohranja željeno pitnost, ki jo pričakujemo pri tem stilu. O 7,0% alkoholni stopnji ni ne duha ne sluha, tako da le previdno in uživajte v manjših požirkih.

Stil: IPA
Alkohol: 7,0%

Crime Passionnel (Brouwerij De Dochter van de Korenaar)

Najljubši zvarek craft scene je zagotovo IPA in zato se ni čuditi da se je ta priljubljen stil razvejal v veliko podstilov. Dotično pivo je White IPA, kar tehnično pomeni, da vsebuje del karakterja belgijskega Witbiera, torej zaznavni kvasni karakter in/ali  pšenico. Na nosu nas takoj pozdravi žitna in pšenična aroma, kateri hitro sledijo klasični hmeljni vonji, ki pa so v tem pivu precej zeliščni in smolnati, le v ozadju bi lahko rekli da se skrivajo agrumi – predvsem pomaranča. Zanimiv je bil tudi karakter slovenjskih hmeljev, katere sicer ne moremo 100% potrditi, so pa precej verjetno res našli svojo pot v to pivo. Aroma je torej kompleksna in polna. Takšna sta tudi okus ter telo z izredno zaznavno in močno grenkobo, ki je mestoma celo rezka, ampak nikakor neprijetna. Pivo je odlično uravnoteženo in ponudi čudovito belgijsko interpretacijo tega stila.

Stil: Pšenična IPA – White IPA
Alkohol: 7,5%

Must Kuld (Põhjala)

Gre za pivo povsem nove pivovarne na našem trgu, ki prihaja iz nam morda malce eksotične Estonije, medtem, ko je ta država v svetu craft piv v velikem vzponu. Ime piva v prevodu pomeni “črno zlato” in z veseljem lahko potrdimo, da to ni le arogantni opis, pač pa perfektno pove, kaj se skriva v steklenici. Gre za enega najboljših porterjev na našem trgu, ki nam že ob točenju namigne, da bo zelo oljnat. Je črne barve, pena pa povsem rjave. Pri aromah najbolj izstopa kava, ujamemo tudi nekaj not temnega sadja. Pivo se lahko pohvali z izjemno teksturo, ki je svilnato oljnata, k čemur pripomore 8 različnih sladov in tudi dodana laktoza. Ima prefinjeno blag in prijeten okus s prekrasnim kavnatim pookusom.

Stil: Porter
Alkohol: 7,8%

S klikom na spodnji gumb si lahko februarsko 6ko v spletni trgovini Pr’ Primožu naročite na dom, na voljo pa je tudi v njihovi fizični trgovini. Cena je 20,00€.

6ka-februar

One Comment

Komentiraj

Your email address will not be published.