Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Pivopisova 6ka (december 2017)

Vsak drugi mesec prinese malce drugačno vreme, druge temperature in specifično razpoloženje. Vsi ti dejavniki vplivajo tudi na izbor piva, ki nam bo v določenem obdobju bolj prijal in bo bolj primeren. Zato bomo vsake 2 meseca izbrali šest novih, zanimivih in drugačnih piv, ki bodo prijala v tistem obdobju. Pri izboru bomo seveda upoštevali lunin cikel, stanje na cestah in priporočila najboljših vedeževalk.

V sodelovanju s pivoteko Pr’ Primožu

Mi naredimo izbor, pivo pa napakirajo v trgovini Pr’ Primožu na Trubarjevi (center Ljubljane), ki ima pester izbor odličnih craft piv iz celega sveta.

Rooting around (Wild Beer)

Povsem nova pivovarna na slovenskem trgu, ki hitro osvaja srca predvsem tistih, ki obožujejo drugačna in eksperimentalna piva. Tokrat smo se za začetek postavili zimi po robu in v 6ko primaknili pivo “Spring” za vse tiste, ki ne verjamete v mraz. Gre za posebno pivo iz njihove “nabiralniške” serije, kjer so v piva dodajali najrazličnejše reči, ki so jih našli v divjini. V tem pivu se tako najdejo brezovi in lipovi listi, ki pivo in njegove divje, zelene in nekoliko kiselkaste arome in okuse še dodatno popestrijo.

Stil: Spice/Herb/Vegetable
Alkohol: 3.0%

Strumpfhose (Oedipus)

Tudi to je ena izmed novejših pivovarn pri nas,  ki pa prihaja iz enega najbolj žurerskih mest v Evropi, iz Amsterdama. Ta živahnost je vidna tudi v njihovih stvaritvah, saj ponujajo ogromno različnih piv, ki jih ljubitelji piva preprosto morate poskusiti. Tokrat smo se odločili za njihov Schwarzbier, ki v prevodu pomeni črno pivo. Stil sicer izvira iz Nemčije, gre pa za pivo v katerem ne pričakujte zelo močnih praženih karakteristik, pač pa mnogo bolj uravnoteženo pivo. Oedipusov primerek je nadpovprečno polnega okusa, kar pa je zagotovo, kot nalašč za hladnejše temperature.

Stil: Schwarzbier
Alkohol: 5.0%

Mango Hallon Feber (Brewski)

Kdo pravi, da je pozimi dovoljeno le suho sadje? Švedska pivovarna Brewski obožuje sadje in nič drugače ni tudi pri tem pivu. Notri so vrgli ničkoliko mangov in malin in tako pričarali prijetni pale ale, ki je zelo zadržan, kar se tiče grenkobe in zelo direkten, kar se tiče sadja. Kot tak je zelo primeren tudi ob določenih ne preveč sladkih decembrskih sladicah oziroma piškotih. Vonjave že skorajda spominjajo na sadno solato, njegova pitnost pa se že zelo približa multivitaminskemu soku. Zato seveda še dodatno opozorilo, da uživajte v zmernih količinah.

Stil: Pale ale
Alkohol: 5.5%

Povodni mož (Green Gold brewing)

Edini slovenski primerek v tokratnem izboru, ki pa seveda ni naključje. Odličo IPA pivo, ki prihaja iz okolice Žalca. Hmeljarska družina Rojnik se je resno lotila tudi pivovarstva in sedaj nas že zalagajo tudi s svojimi tekočimi dobrotami. Po njihovih besedha gre za pivo, kjer je namen preprost. Pokazati moč sadnih vrst hmelja in omamiti pivce piva z okusi citrusnih sadežev. In prav imajo, že samo odprtje pločevinke bo prostor napolnilo z bombo citrusov. Veseli pa dejstvo, da niso pozabili niti na sladno hrbenico. Enga še pa lahka ( je slogan pivovarne in ne spodbujanje k pitju).

Stil: IPA
Alkohol: 5.8%

Cuvee de Chateau (Van Honsebrouck)

Belgijci si zagotovo zaslužijo svoje mesto v vsakem hladilniku, decembra še toliko bolj. S svojimi 11% alkohola je Cuvee de Chateau primeren tudi za uporabo namesto penine in na srečo se ga dobi tudi v 0,7L verziji. Gre za nekakšen quadrupel, kar torej pomeni, da lahko pričakujemo močno, temnorjavo pivo, kjer glavno vlogo igrata slad in belgijski kvas. V njem se najdejo tako kvasne, kot tudi pražene karakteristike. Alkoholna toplina je pri teh številkah seveda zaznavna, vendar pa kljub temu lepo zapakirana v to klasiko s strani belgijskih mojstrov pivovarstva.

Stil: Belgian strong ale / Quadrupel
Alkohol: 11,0%

Pime Öö (Põhjala)

Če se vam je pri prejšnjem pivu zdelo, da je 11% alkohola veliko za pivo … Počakajte še malo. Ime tega piva v prevodu pomeni temna noč. Zvarjen naj bi bil prav za najdaljšo noč v letu in kot pripomoček v hudih zimah. Gre za izjemen primerek tega zelo zahtevnega stila (russian imperial stout), ki pa se pričakuje od pivovarne, kot je Põhjala. Ta je tako znova pokazala, da vedo, kako se stvarem streže. Bolj podrobnega opisa tega piva se bomo vzdržali, kajti malce mistike pred najdaljšo nočjo v letu zagotovo ne škodi. Lahko vam le namignemo, srkajte ga počasi in z užitkom. Navdušeni boste.

Stil: Russian Imperial Stout
Alkohol: 13,6%

S klikom na spodnji gumb si lahko 6ko v spletni trgovini Pr’ Primožu naročite na dom, na voljo pa je tudi v njihovi fizični trgovini. Cena je 20,00€.

Komentiraj

Your email address will not be published.