Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Pivopisova 6ka (december)

,

Vsak mesec prinaša malce drugačno vreme, različne temperature in specifično razpoloženje. Vsi ti dejavniki vplivajo tudi na izbor piva, ki nam bo v določenem obdobju bolj prijal in bo bolj primeren. Vsak mesec bomo izbrali šest piv, ki so nova, zanimiva, drugačna, predvsem pa primerna za naslednji požirek. Pri tem upoštevamo lunin cikel, stanje na cestah in priporočila najboljših vedeževalk.

V sodelovanju s pivoteko Pr’ Primožu

Mi naredimo izbor, pivo pripravijo v trgovini Pr’ Primožu na Trubarjevi (center Ljubljane), ki ima pester izbor odličnih craft piv iz vsega sveta.

20161212_160430

Vertigo (Kabinet)

Skoraj vsak december ima tudi kakšen sončni dan. Takoj, ko boste v tem mesecu zagledali sončne žarke se spomnite na to zanimivost, ki prihaja iz Srbije. Precej izdatno hmeljen pilsner bo vaš dan prijetno začinil (morda boste zaznali malce “slovenskih” not, saj je uporabljen tudi naš Golding). V kozarec natočimo pivo prekrasne zlate barve z zelo obstojno in popolnoma belo peno. Že prvi požirek nakazuje, da bo šlo za zelo osvežilno in lahkotno pivo, njegova tekstura pa je, zanimivo, prijetno kremasta. Kot že rečeno, v pivu hmelja zagotovo ne manjka in tako predvsem ameriški hmelji poskrbijo, da njihove močne arome povsem kraljujejo v pivu.

Stil: Pilsner

Alkohol: 4,2%

Porter (Zmajska Pivovara)

Gre za eno najboljših piv izpod rok naših sosedov, ki so se s tem pivom zagotovo zapisali na zemljevid dobrih porterjev. Pivo je zelo temno rjave, morda že skoraj črne barve, ki jo pokrije rjava pena. Seveda pri tem stilu pričakujemo pražene karakteristike, ki se v tem primeru prijetno pokažejo skozi kakav in kavo, najdemo pa tudi note suhega sadja. Obvezno poskrbite, da pivo pijete pri kakšni stopinji več, saj takrat resnično zaživi. Na okusu prevladuje kakav, ki to prijetno polno pivo lepo poveže v celoto. Pohvaliti je potrebno tudi pitnost, saj ne glede na alkohol, z njo ne boste imeli težav.

Stil: Porter

Alkohol: 6,5%

Chocolate Stout (Lobik)

Še niste slišali za slovensko pivovarno Lobik? Potem je zadnji čas, da jo spoznate. Iznajdljivi fantje iz Maribora kuhajo na 60-litrski napravi, kar je v pivovarskih okvirih izjemno malo. Imajo pa veliko prednost. Pri svojem ustvarjanju so zelo kreativni. Tokrat so za sladkosnede pripravili lepo uravnotežen čokoladni stout. Verjetno vas ne bo šokiralo, če povemo, da je v pivu glavno vlogo dobila čokolada. Ta se torej kaže tako v aromah (po čokoladi in kakavu), kot tudi v okusu. Ta je tudi poln in popolnoma zakrije alkoholno stopnjo. Tudi tekstura je vredna omembe, saj je prijetno polna, prav tako pa nas po požirku čaka res pristen čokoladno-kavni pookus.

Stil: Sweet Stout
Alkohol: 7,2%

Yellow Snowball (Bevog)

Včasih se tudi iz napak zgodi kaj dobrega. Vsaj tako to pivo pojasnjujejo v pivovarni Bevog, kjer naj bi po pomoti v pivino dodali drug kvas, kot je v receptu. Vseeno so počakali do konca in kvasovke so se jim/nam oddolžile. Pivo ima krasno belo peno, arome pa so nekoliko bolj sadne, čeprav je moč čutiti tudi kar precej karakteristik različnih začimb. Pivo je manj karbonizirano, kot običajni primerki tega stila in primerno uravnoteženo. Dejansko gre za nekakšno kombinacijo ameriške in belgijske pivovarske šole, ki jo zagotovo morate poskusiti.

Stil: Tripel
Alkohol: 8,1%

Pauwel Kwak (Brouwerij Bosteels)

Zima je že začela kazati svoj karakter in v kombinaciji s prazničnim vzdušjem se bo to pivo čudovito prileglo. Pivo Pauwel Kwak je ime dobil po istoimenskem možakarju, ki je bil v poznem 18. stoletju priznani okoliški pivovar.  Ima tudi svoj značilni kozarec, ki brez stojala ne more ostati navpično. Pivo je rdečkasto rjave barve s čvrsto peno, kremaste teksture, vonj pa je klasično belgijski z blagimi notami banan, zrelih fig, v ozadju pa precej sladno. Alkoholna toplina se zlahka zazna na vonju in okusu. Pivo je vsekakor prijetno in ne preveč naporno, tako da ponuja klasično belgijsko izkušnjo z nekoliko več sladu.

Stil: Belgian Strong Ale
Alkohol: 8,4%

Nebuchadnezzar (Omnipollo)

Švedi so nepogrešljiv del evropske mikropivovarske scene in na čelu te je zagotovo pivovarna Omnipollo, ki je na srečo v zadnjih tednih prispela tudi na slovenski trg. Recept je nastal v domačih kotlih, tega pa so pivovarji nato pretvorili v komercialno različico, brez da bi klestili stroške in varčevali na sestavinah (beri: hmelju). Rezultat je temu primeren. Hmeljna bomba z obstojno belo peno iz katere udarijo arome po smoli, borovcih, grenivki, pomaranči, ananasu … Tudi tokrat bomo zaradi sladne hrbtenice zlahka “spregledali” višjo stopnjo alkohola, precej težje pa to lahko rečemo za res močno grenkobo v pookusu.

Stil: Double IPA
Alkohol: 8,5%

S klikom na spodnji gumb si lahko decembrsko 6ko v spletni trgovini Pr’ Primožu naročite na dom, na voljo pa je tudi v njihovi fizični trgovini. Cena je 20,00€.

15424511_10210126498471789_216855194_n

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!