Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Pivopisova 6ka (avgust/september)

Vsak drugi mesec prinese malce drugačno vreme, druge temperature in specifično razpoloženje. Vsi ti dejavniki vplivajo tudi na izbor piva, ki nam bo v določenem obdobju bolj prijal in bo bolj primeren. Zato bomo vsake 2 meseca izbrali šest novih, zanimivih in drugačnih piv, ki bodo prijala v tistem obdobju. Pri izboru bomo seveda upoštevali lunin cikel, stanje na cestah in priporočila najboljših vedeževalk.

V sodelovanju s pivoteko Pr’ Primožu

Mi naredimo izbor, pivo pa napakirajo v trgovini Pr’ Primožu na Trubarjevi (center Ljubljane), ki ima pester izbor odličnih craft piv iz celega sveta.

PC Pils (Founders)

Pivo je slamnato rumenkaste barve s prekrasno belo peno. Že izgled napoveduje osvežilno pivo, arome pa to še dodatno potrdijo. Vonjave (prevladuje tropsko sadje) nas brez večjih težav prepričajo, da imamo pred nosom pale ale ali celo IPA, vendar pa gre vseeno za izdatno hmeljen pilsner. To dodatno potrjujejo tudi dokaj lahkotno telo, ki je značilno za ta stil. Skratka, zelo zanimiv ameriški primerek in veseli tudi dejstvo, da se je hmeljna svežina ohranila kljub dolgi transportni poti.

Stil: Hoppy Pilsner
Alkohol: 5.5%

Conqueror (Reservoir Dogs)

Morda bo marsikomu podobno prejšnjemu pivu in zagotovo tudi je. Tukaj lahko govorimo o ale (zgornji je namreč lager) različici poletnega osvežilnega piva, ki bo prav gotovo prijal na topel poletni dan.  Hitro lahko opazimo, da ima nekoliko polnejše telo, vendar je vseeno dovolj piten, da opravi svojo osnovno funkcionalnost. Pri aromi izstopa limona oz. limets, zapomnimo pa si tudi prijetno hmeljen pookus.

Stil: Session IPA
Alkohol: 5.5%

Frutpocalypse Now (Lobik)

Tokrat so Lobiki svoje dobrote zapakirali v pločevinke. Že vizualno so te zelo privlačne za pogled, tudi vsebina pa vse prej, kot razočara. Sami to pivo imenujejo moderni pale ale, a še bolj pomembno in bistveno, pivo je odlično. Od vsega sadja na vonju, ki ga omenjeno pivo ponuja, verjetno najbolj izstopa grenivka. Precej je tudi grenivke. Smo že omenili grenivko? Izpostaviti je potrebno tudi teksturo, saj je pivo nadvse sočno.

Stil: Pale ale
Alkohol: 6.2%

Here comes the night time (Pohjala/Stillwater)

Kolaboracija estonske in ameriške pivovarne, ki daje vse, kar pivovarstvo lahko ponudi. Eksperimentalnost, podiranje meja in kvalitetno pivo. Pivo temnorjave barve, na vonju pa kaj hitro lahko zasledimo temne slade in namigovanje na dim. Nič posebnega? Počakajte. Na okusu se zgodi prebrat! Začutimo rahlo kislino, zatem pridrvi še aronija in kar naenkrat imamo pred sabo nekaj res posebnega. Pri uživanju v tem pivu priporočamo odprto glavo, saj jo boste nujno potrebovali. Gre brezmejnost pivovarstva predaleč? Na to si boste morali odgovoriti sami.

Stil: Kislo pivo
Alkohol: 5.9%

Pozoj (Zmajska pivovara)

Že na začetku nas pozdravi čudovita bela pena, v nos pa priskaklja četica mandarin. To že napoveduje prevlado hmelja v dotičnem pivu in ravno to se zgodi. Gre seveda za hmeljno orientirano pivo, ki pa vseeno ponuja ravno prav polno telo, da lahko vseeno govorimo o uravnoteženosti. Za IPA ima dokaj visoko stopnjo alkohola, vendar pa Pozoj vsako sled za alkoholom popolnoma zakrije, kar je zagotovo vredno pohvale. Gre za najbrž najboljše hrvaško pivo, tako da uživajte.

Stil: IPA
Alkohol: 7,3%

Trappistes 6 (Rochefort)

Seveda nismo smeli pozabiti na pivo v slučaju bolj muhastega in hladnejšega zaključka poletja. Izbrali smo Rochefortovo šestico, ki je najstarejše pivo v naboru te pivovarne in z najnižjo stopnjo alkohole. Njene močnejše sestre bomo zaenkrat še pustili ob strani, saj v nadaljevanju leta prihajajo tudi hladnejši dnevi, ki bodo zahtevali “toplejša” piva. Kakorkoli, gre za tipičnega belgijskega predstavnika, ki navduši s svojim kvasnim karakterjem in zeliščno sadnimi značilnostmi na aromi.

Stil: Belgian strong ale
Alkohol: 7,5%

S klikom na spodnji gumb si lahko 6ko v spletni trgovini Pr’ Primožu naročite na dom, na voljo pa je tudi v njihovi fizični trgovini. Cena je 20,00€.

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!