Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Pivopisova 6ka – April

Vsak mesec prinaša malce drugačno vreme, različne temperature in specifično razpoloženje. Vsi ti dejavniki vplivajo tudi na izbor piva, ki nam bo v določenem obdobju bolj prijal in bo bolj primeren. Vsak mesec bomo izbrali šest piv, ki so nova, zanimiva, drugačna, predvsem pa primerna za naslednji požirek. Pri tem upoštevamo lunin cikel, stanje na cestah in priporočila najboljših vedeževalk. Mi naredimo izbor, pivo pripravijo v trgovini Pivoljub.

6ka-pivopis-april

LikeWeisse (To Øl)

Tokratno 6ko smo popestrili z nečim prav posebnim. So vam všeč pšenična piva? Super. Kaj pa kisla pšenična piva? No, sedaj boste to izvedeli. Gre za nemški stil piva (Berliner Weisse), ki je visoko karboniziran, vsebuje precej hmelja in je rahlo kiselkast. Takoj, ko ga natočimo ustvari povsem belo in milnato peno, ki je zelo obstojna. Vonj nam postreže z zelo sadnimi notami, predvsem sta opazna grenivka in limeta, zaznati je možno tudi zelišča. Pivo je prijetno in nežno kiselkasto in kot tako zelo pitno ter osvežilno, kar ga naredi perfektnega za topel aprilski dan.

Stil: Berliner Weisse
Alkohol: 3,8%

Blanche de Bruxelles (Lefebvre)

Tudi pri tem pivu najbolj do izraza pride njegova osvežilnost, ki prav tako kliče po sončnem vremenu in srednje pospravljeni terasi. Govorimo o belgijskem stilu Witbier, pri katerem zelo močan karakter pustita dve sestavini, ki jih običajno ne najdemo v pivu – koriander in pomarančne lupinice. Pivo je motno, kar pripišemo velikemu odstotku uporabljene pšenice. Ko kozarec približamo nosu lahko kaj hitro opazimo koriander in pomarančne lupinice, ki pivo lepo poživita in mu dodata prijetno svežino. Na okusu je teh dveh sestavin nekoliko manj, a pivo vseeno ostane harmonično in lahkotno.

Stil: Witbier
Alkohol: 4,5%

Porter (Anchor)

Porter, ki prihaja iz legendarne ameriške pivovarne Anchor, ki sicer slovi po svojem paradnem konju – Steam Beer, a več o njem v kateri izmed naslednjih pivopisovih 6k. Pivo se lahko pohvali s prekrasno rjavkasto peno in zelo močnimi karamelnimi vonjavami. Praženih not je občutno manj, kot v večini porterjev in ta lastnost to pivo naredi precej drugačno. Morda lahko zaznamo še malenkost kakava, vendar kot rečeno, glavno vlogo igra karamela. Okus je nekoliko bolj pražen, kar se kaže tudi v pookusu, saj ta ostane prijetno grenkast. Pivo, kot celota je izvrstno uravnoteženo s prijetno polnim okusom in svilnatim občutkom v ustih.

Stil: Porter
Alkohol:5,6%

Lone Wolf (Reservoir Dogs )

Osamljeni volk je poklon novemu obdobju slovenske hmeljne industrije, ki želi slediti svetovnim trendom razvoja aromatičnih vrst hmelja. Lone Wolf je narejen po metodi “single hop”, kar pomeni, da je hmeljanje uporabljena le ena vrsta hmelja, v tem primeru je to Styrian Wolf. Pivo je globoko jantarne barve s krepko in čvrsto belo peno. Vonj je kompleksno saden in spominja na melono, mango in mandarino. Okus je rahlo sladkast in s prijetno mešanico prej opisanega sadja, na koncu pa je moč zaznati manjšo pikantnost in prijetno grenčico.

Stil: IPA
Alkohol: 6,6%

Tripel (La Trappe)

Glede na to, da bo v aprilu zagotovo tudi kakšen bolj siv in deževen dan, ga lahko s tem pivom vsekakor malce polepšamo. Pivo se natoči s prekrasno zlato barvo in belo peno. V aromah kraljujejo nekoliko sadne in pikantne note, zaznamo pa lahko tudi kruh in karamelo. Ima višjo alkoholno stopnjo, obenem pa tudi zajetno karbonizacijo, kar ta stil piva naredi nekaj posebnega in kot tak premore kar nekaj zelo strastnih ljubiteljev.

Stil: Tripel
Alkohol: 9,0%

The Truth (Flying Dog)

Pivo nas še preden ga odpremo, pozdravi z opozorilom, da je nastalo ker je pivovarna videla luknjo v svojem naboru piv in tržnem deležu, zato jo poskušajo zapolniti. Iskrenost ali marketing? Oboje. Pivo se natoči briljantno čisto, je jantarne barve s krepko belo peno. Aroma je klasična za ameriške stile piva in nam pričara citruse, smole in malo karamele, okus pa je le še ogledalo arome. Pivo je za svoje alkoholne odstotke  lepo uravnovešeno, je nenaporno in ima prijetno pitnost, ki na koncu pusti krepko grenčico in čudovit pookus po hmelju.

Stil: Imperial IPA
Alkohol: 8,7%

S klikom na spodnji gumb si lahko aprilsko 6ko v Pivoljubovi spletni trgovini naročite na dom, na voljo pa je tudi v njihovi fizični trgovini.

gumb

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!