Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Pivopisova 6ka (april/maj)

Vsak mesec prinese malce drugačno vreme, druge temperature in specifično razpoloženje. Vsi ti dejavniki vplivajo tudi na izbor piva, ki nam bo v določenem obdobju bolj prijal in bo bolj primeren. Zato bomo vsake 2 meseca izbrali šest novih, zanimivih in drugačnih piv, ki bodo pasala v tistem obdobju. Pri izboru bomo seveda upoštevali lunin cikel, stanje na cestah in priporočila najboljših vedeževalk.

V sodelovanju s pivoteko Pr’ Primožu

Mi naredimo izbor, pivo pa napakirajo v trgovini Pr’ Primožu na Trubarjevi (center Ljubljane), ki ima pester izbor odličnih craft piv iz celega sveta.

zz-1

Miss Quince – Dogma

V Slovenijo smo pred kratkim dobili nove zvarke obetajoče bograjske pivovarne Dogma. Eden izmed njih nas je še posebej vznemiril in tako smo ga dodali v našo 6ko.

Miss Quince je stilsko precej tipični Ameriški Pale Ale, z posebnostjo ali dvema. Toči se z rahlo motno rumenkasto barvo s snežno belo peno. Aroma in okus sta rahla, ampak prijetna in spominjata na zrelo tropsko sadje z jasnim poudarkom na agrume. Pivo se izkaže za pitno in nas spomni, da počasi prihaja poletje. Zaznavna je krepka grenčica, ki bo precej všeč ljubiteljem hmeljnih napojev.

Pravo presenečenje pa Miss Quince prihrani za konec – kutina. Značilno trpko sadje, ki ga klasično kuhajo za žganje. Karakteristike kutine se v pivo sicer prenesejo zelo subtilno, vendar bi bilo pivo brez nje drugačno, upamo si reči – precej bolj pusto.

Stil: Pale Ale
Alkohol: 5.5%

Who Cares Editions Double IPA Volume 2. (Shower Beer) – Bevog

V filmskem svetu, so nadaljevanja ponavadi vzvod za lahek zaslužek na račun dobrega sprejema predhodnika – tako se prevelikokrat na trgu znajde precej slabega materiala. Pa preverimo, če je tako tudi pri Shower Beer-u.

Pivo je temno rumene barve s krepko belo peno. Na vonju se hitro zazna atipičen hmeljni karakter (pohvalno!), ki najbolj spomne na mango (prav zagotovo Savinjski Wolf), pasjonko in drugo tropsko sadje. Okus je precej poln, z zaznavno sladno hrbtenico in rahlo prijetno grenčico.

Pivo se potrjujemo kot uspešno nadaljevanje! Uspešno se premika v novi smeri hmeljnih zvarkov: sadno, polno in slastno.

Stil: Imperial IPA
Alkohol: 8.2%

XX Bitter – De Ranke

Izrazito hmeljena belgijska piva so relativna redkost. Narediti pivo, pri katerem se značilni karakter kvasa ujame s hmeljem je velik izziv. Še večja redkost pa so smiselne in res dobre izpeljanke. Pivo se toči z zlato barvo, rahlo motnostjo in belo peno, ki zelo dolgo obstane. Pri aromah pridejo v ospredje note žlahtnih zeliščnih hmeljev, zelo malo slada in tipičen belgijski kvasni karakter. Zvarek je prijetno piten z zelo kremno teksturo in precej močno zaključno grenčico. Pivo se izkaže za zelo vsestransko in se bo prilegel ob marsikateri priložnosti.

Stil: Belgian IPA
Alkohol: 6,2%

Uus Maailm – Põhjala

Poletna IPA, ki na ves glas kriči “Kalifornija”. Pivo je svetlo zlate barve in je pokrito s povsem belo milnato peno. V naš nos neagresivno priskakljajo arome limone, grenivke, v ozadju se skriva tudi zajetek kupček smole. Kot se za stil spodobi ima pivo tako imenovano tanko telo, kar ga naredi zelo pitnega. Morda nas malce preseneti precej izrazita grenkoba, ki je na trenutke tudi nekoliko trpka. Začne se sicer nežno, vendar se kmalu močno razbohoti in se razvije v grenko avanturo, ki še dolgo ne popusti. Priporočamo na katerega izmed toplejših dni v mesecu.

Stil: Session IPA
Alkohol:  4,7%

Ugly Duckling – Crazy Duck Brewery

Najnovejša slovenska pivovarna že pridno polni police trgovinic s pivom in lokalov. Na trg so se postavili s štirimi paradnimi konji: pale ale, IPA, ruby ale in oatmeal stout. Slednji nas je zaenkrat najbolj navdušil, zato smo ga tudi uvrstili v tokratno 6ko. Gre za stout, pri katerem so predvsem za izboljšanje teksture piva tekom varjenja dodani tudi ovseni kosmiči. Pivo je super izhodišče tudi za vse tiste, ki vam temna piva morda niso najbolj pri srcu. Grda račka je namreč zelo pitna interpretacija stila, ki je manj pražena, kot morda pričakujemo. S 5,7% alkohola je tako odlično pivo, ki ga lahko uporabimo ob zelo različnih priložnostih.

Stil: Oatmeal stout
Alkohol: 5,7%

Orval – Brasserie dOrval

Svetovna klasika in hkrati tudi trapistovsko pivo. Prihaja iz manjše belgijske pivovarne, ki širši javnosti ponuja samo eno pivo. Glavni pečat temu pivu daje kvasovka Brettanomyces bruxellensis oziroma v žargonu imenovana Brett. Ta ustvarja precej razuzdane “funky” arome in okuse. Pivo je motno, svetlo oranžne barve z veliko in krepko belo peno. Na aromi nas pozdravi zrelo sadje, zelišča, klet, mokro seno, limona, vanilija … Okus je izredno suh in telo precej močno karbonizirano, ampak kljub temu deluje poln in večplasten. Čudovito pivo za aperitiv ali za priložnosti, ki kličejo po drugačnem in unikatnem pivu.

Stil: Belgijski ale
Alkohol: 6,2%

S klikom na spodnji gumb si lahko 6ko v spletni trgovini Pr’ Primožu naročite na dom, na voljo pa je tudi v njihovi fizični trgovini. Cena je 20,00€.

6ka

One Comment

Komentiraj

Your email address will not be published.