Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

pivoPIS: Ljubljanski festival piva 2014

Ljubljanski festival piva 2014

Slovenski ljubitelji piva smo 14. junij pričakovali bolj nestrpno kot otroci čakajo, da zazvoni zvonec zadnje šolske ure v petek. Pričakovali smo dobro družbo, super atmosfero in seveda odlično pivo!

Pivo ali vino?

Na isti dan in praktično v istem časovnem obsegu je potekal tudi dogodek ljubljanskih vinskih razvajanj v stari Ljubljani in tako je bilo potrebno previdno izbrati ob katerih okusih bomo preživeli junijsko soboto. V kolikor bi se ta situacija zgodila pred denimo nekaj leti, si upamo trditi, da bi se po Savski cesti sprehajalo mnogo manj ljudi, pa še ti bi se tam verjetno znašli bolj po naključju ali na poti do bližnjega pokopališča.

Pivo!

No, z veseljem pa lahko rečemo, da ljudi ni manjkalo. Že kmalu po 13h se je prizorišče začelo počasi polniti. Predstavniki pivovarjev in uvoznikov so zavzeli svoje položaje in bili pripravljeni na množico žejno dobrega piva, ki je tudi prišla. Vsaj prej našteta pričakovanja so bila izpolnjena!

pivopis ljubljanski festival piva

Najbolj potrpežljivi so si najprej ogledali kdo vse je prisoten na festivalu, nekateri pa so že takoj vedeli kaj želijo in tja tudi odšli. Pšenično pivo, IPA, pale ale, stout, porter, pilsner, cider, za vsakega nekaj! In to na le nekaj kvadratnih metrih! V Sloveniji!

pivopis ljubljanski festival piva 2014

Razvoj kulture pitja piva v zadnjih letih ni ostal neopažen.

Organizatorji so postavili tudi šotor, ki ni bil ravno prijeten na pogled, je pa poskrbel, da tako obiskovalcem, kot pivovarjem ni bilo potrebno gledati v  nebo in se potem tudi nismo ustrašili naključnih kapljic dežja. Skupaj so pivovarne in uvozniki pripravili nekaj več kot 100 različnih piv in s kvalitetnim pivom poskrbeli za nasmehe na obrazih obiskovalcev.

pivopis pivo pelicon

Pivovarna Pelicon je poleg dobrega piva poskrbela tudi za najlepše ročke za točenje. 🙂

Hall of fame

Ekipa pivopis.si je bila na dogodku prisotna skorajda ves čas in tako smo imeli možnost poizkusiti kar nekaj odličnih piv, si pa po našem, seveda subjektivnem mnenju, tokrat častno omembo zaslužijo naslednja piva:

Celebrator Doppelbock (Ayinger)

Na tokratnem festivalu smo imeli možnost poizkusiti točeno, večkrat nagrajeno pivo iz nemške pivovarne Ayinger, ki velja za enega najboljših, če ne kar najboljše pivo tipa doppelbock.

Combat Wombat IPA (HumanFish)

Le še vprašanje časa je bilo, kdaj bo iz HumanFish-a zadišalo po IPA vonjavah. Tokrat so v Ljubljano prinesli pivo po imenu Combat Wombat, ki je IPA z nekoliko nižjo vsebnostjo alkohola, kot je to v navadi. Priporočamo!

Nori Franc (Vizir)

Nismo ga pili prvič, pa vendar je znova dokazal, da je Franc trenutno paradni konj te belokranjske pivovarne, ki jim v tem pivu odlično uspe skriti 10% alkohola in poudariti prijeten in bogat, s hmeljem prežet okus.

Admiral’s ale (St. Austell)

Na “papirju” nič posebnega, toda pivo izjemno prijetnega okusa in vonja, z nekoliko nižjo stopnjo karbonizacije in predvsem pivo, ki s prvim požirkom morda še ne navduši, vendar pa nam zelo kmalu prirase k srcu in grlu.

pivopis ljubljanski festival piva

Odzivi

Zanimal pa nas je tudi pogled na festival s strani pivovarjev in trgovin, zato smo za nekaj stavkov poprosili tudi nekatere izmed njih.

Glede na to, da smo na festivalu prisotni že od samega začetka, iz leta v leto vidimo izredno rast samega festivala in napredovanje pri organizaciji. Zanimanje za dobra in drugačna piva se stalno veča. Tudi nas ljudje že poznajo in včasih želijo točno določeno pivo, hkrati pa so radovedni, če smo zvarili že kaj novega. Tudi dejstvo, da nam je proti koncu festivala piva zmanjkalo, ni zanemarljivo in resnično lahko rečemo, da smo s festivalom zelo zadovoljni. – Pivovarna Vizir

Na naši stojnici smo bili zelo zadovoljni z odzivom. Predvsem v prvi polovici festivala se je videla vedoželjnost pivopivcev, ki so želeli vedeti več o pivu in preizkusiti tudi kak nov ali manj znan okus iz spektra piv, ki smo jih ponudili. Vedenje in okus potrošnikov se razvija, množica se širi. Kar tako naprej! – Trgovina Pivoljub

Se vidimo naslednje leto!

V imenu vseh ljubiteljev piva bi se radi zahvalili organizatorjem, vsem sodelujočim in tudi obiskovalcem za super dogodek in za trud pri razvijanju kulture pitja piva v Sloveniji.

Ste bili tam? Katero pivo pa je vas najbolj navdušilo? Povejte nam na Facebooku in Twitterju!

One Comment

  • Alenka pravi:

    Zdravo!

    Ali bo tudi letos LJ. Festival piva? Morda več člankov o festivalih doma in po evropi, ocenjevanj in prinanj, medalj…

    Lp,
    Alenka

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!