Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Home Pivo za začetnike

Pivo za začetnike

Zgodovina

Pivo naj bi, tako kot ogromno izjemnih reči, nastalo po naključju. Sumerci naj bi že nekaj tisoč let pred našim štetjem svoje pridelke, med katerimi je bil tudi ječmen, pšenica in ostale žitarice, shranjevali v posebne shrambe, ki so bile seveda v zemlji. O kakršnikoli vodoodpornosti teh shramb seveda ne moremo govoriti. Tako so namočena žita ter mikroorganizmi iz zraka poskrbeli za nekakšno naravno vrenje, ki je poskrbelo za prvo obliko “piva” na svetu.

Glavne vrste piva

Obstaja sicer nekoliko več teorij razvrščanja piva v skupine, vendar pa bomo spodaj predstavili morda najbolj pogosto in najširše sprejeto.

Pivo se v grobem deli na 2 večji skupini. Pivo tipa ALE in pivo tipa LAGER.

Ale

V to skupino spadajo piva, pri katerih se uporablja kvasovke zgornjega vrenja (vrenje poteka pri temperaturi cca 15-24°C). Vrenje poteka hitreje, kot pri pivu tipa lager (5-10 dni). Ta tip kvasovk pa je znan tudi po nekoliko bolj sadnih aromah, kot so jabolko, hruška, ananas itd.

Nekaj najbolj znanih vrst piva tipa ALE:

– India Pale Ale

– Pale Ale

Porter

– Stout

– Pšenično pivo

Lager

Za pivo tipa LAGER pa je značilno,  da se za vrenje uporablja kvasovke spodnjega vrenja, le-to pa poteka počasneje in pri nižjih temperaturah (cca 7-13 °C). Za to pivo je značilno tudi dejstvo, da so veliko boljša, če so za določen čas po končanem vrenju, shranjena na temnem in hladnem prostoru.

Nekaj najbolj znanih vrst piva tipa LAGER:

– Pilsner

– Temni lager

– Bock

– Doppelbock

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!