Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

PIVO IN SIR: 5 kombinacij, ki bodo navdušile!

Ko ima večina ljudi pred sabo narezan kvalitetni sir, se že ozre po prostoru in z očesom začne iskati najbližjo buteljko rdečega vina. Vino je seveda super opcija. Zagotovo pa ni edina. V tem članku vam želimo približati eno najbolj podcenjenih kombinacij v kulinariki, to je ujemanje piva in sira. Zbrali smo nekaj klasik oziroma dodobra preverjenih kombinacij, pri katerih boste težko naredili napako. Seveda pa na tej točki prejmete močno spodbudo, da pravila kršite in morebitna ujemanja piva in sirov poskušate najti tudi sami.

Preden začnemo, pa se je potrebno zavedati, da je tudi pri kombiniranju piva in sira, tako kot pri ostali hrani, zelo pomembno načelo ravnotežja, torej podobna intenzivnost okusov pri obeh komponentah. Ko je to načelo upoštevano se lahko spustimo v svet ujemajočih in/ali kontrastnih okusov in arom. Naše kombiniranje pa bo najverjetneje precej uspešnejše, če bomo najprej izbrali sir, šele nato pivo.

beer-washed11

SIR: Gorgonzola

PIVO: IPA ali barleywine

Zagotovo ena najboljših kombinacij v svetu piva in sira. Aromatične hmeljne arome, ki se skrivajo v steklenici dobrega IPA-ja prekrasno nadgradijo malenkost razuzdane okuse sira. Še bolj pomembna pa je višja stopnja grenkobe, ki se perfektno poveže s teksturo sira. Druga opcija pa je zelo močno sladno pivo (barleywine), ki s svojim polnim karakterjem nudi krasen kontrast, njegova visoka alkoholna stopnja pa se odlično zoperstavi maščobi v siru.

SIR: Gauda

PIVO: Pilsner ali ESB

Gauda ob svojem boku potrebuje nekoliko bolj umirjeno pivo, najbolje z nižjo stopnjo grenkobe. Tukaj se lahko odločimo za nemško-češko opcijo (pilsner), ki ima precej podobno intenzivnost okusov kot sir, ali pa skočimo na Otok in si sposodimo njihov ESB (Extra Special Bitter), ki pa se s pivom lepo poveže predvsem zaradi svojega rahlo karamelnega karakterja in prijetnih hmeljnih arom.

SIR: Kozji sir

PIVO: Bavarsko ali belgijsko pšenično pivo

Kozji sir se odlično ujame s pšeničnimi pivi, bodisi z bavarsko ali belgijsko različico. Rahlo citrusni karakter belgijskega pšeničnega piva se običajno lepo poveže s sirom, medtem ko se močna karbonizacija pri obeh pivih izkaže kot odlična lastnost, ki osveži naše brbončice. Običajno velja, da bolj je okus sira poln, bolj karakterno pšenično pivo potrebujete.

SIR: Brie

PIVO: Pale ale ali porter

Mehkejši siri, kot je brie ali camembert pa preprosto uživajo, ko se družijo s pale ale-i ali porterji. Prvi nudijo prijetne hmeljne arome (citrusi, borovci, smola), ki naravnost poživijo nekoliko manj živahne sire. Nujno pa je potrebno omeniti tudi grenkobo teh piv, ki vse skupaj zapakira v lep kulinarični paket. Porter deluje podobno, a vseeno različno. Hmeljne arome nadomesti prijetna praženost, ki pa se kaže tudi v rahli, toda uglajeni grenkobi.

SIR: Ovčji sir

PIVO: Saison ali brown ale

Nekoliko običajno oreškasti karakter sira se prekrasno ujame s podobnimi okusi in aromami v brown ale-ih, kjer se jim pridruži še rahla karamela. Tudi saison, stil piva, ki izvira iz kmetij na belgijsko-francoski meji ponudi zanimivo kombinacijo, saj ta stil piva velja za enega najbolj suhih in močno karboniziranih, kar preprosto resetira naše brbončice in kaj hitro si zaželimo nov košček sira.

 

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!