Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Pivovarske štorije: Pivo in ajdovi žganci s kislim zeljem

Ob vsakodnevnem delu s pivom je seveda jasno, da takih in drugačnih zgodb ne manjka. Tokrat želimo z vami deliti štorijo, ki je nastala povsem spontano, nam pa je lepo popestrila vroče poletno popoldne.

Pred nekaj dnevi sva bila z Andrejem intervjuvana za Delovo prilogo OK (Odprta Kuhinja), kjer je bila rdeča nit pogovora seveda kombiniranje piva in hrane. Simpatična novinarka nama je zastavila zanimiv izziv, da najdeva značilno slovensko jed in zraven vsak od naju še slovensko pivo, za katerega misliva, da bo šel krasno zraven.

Malo za izziv, malo pa zaradi same radovednosti sem hitro izbral težko, kmečko jed, ki se bolj redko še pojavi na naših mizah. Ajdovi žganci, kislo zelje, vse skupaj pa zabeljeno z ocvirki.

Kot rečeno, bil je res vroč junijski dan in verjetno bi se le stežka našla jed, ki bi bila manj primerna za takšen dan. Že to je predstavljalo kar močan izziv, tako kompleksno jed spariti s pivom pa je bila še dodatno zahtevna naloga.

Naša ekipa vsekakor verjame in tudi dnevno živi z mislijo, da ni jedi, ki je ne bi mogli spojiti s pivom v neko smiselno celoto. Tokrat pa smo bili zares skeptični in nismo se potili le zaradi pripekajočega sonca.

Zavreli smo vodo, vanjo vsipali ajdovo moko in jo pustili, da brbota v vreli savni. Segreli smo še kislo zelje in razbelili domače svinjske ocvirke. Ker pa smo vse skupaj počeli na Dolenjskem, smo dodali še ocvrtje (neke vrste debelejše palačinke). Ko je bila moka voljna, smo jo preoblikovali v žgance in vse skupaj postavili v lončeno skledo. Moderni gostinci bi to jed verjetno poimenovali takole:

Na posteljici kislega zelja in iz domače ajdove moke napravljeni žganci, kronani z rahlo zlato omleto.

Pripravili smo kozarce in iz hladilnika vzeli pivo. V kmečki maniri smo žgančasto jed postavili na sredino mize in vanjo zapičili pet vilic. Odprli smo prvo pivo in po kritičnem poskušanju še drugega in nato tretjega.

pivo-zganci-11

Pivovarna Laško – Temni Kukec | Skriti adut hladilnika

Višje alkoholen (5,8%) temen ležak s polnim sladnim karakterjem in praženo noto. Sladni karakter je lepo botroval močni jedi, presenetila pa nas je relativno visoka praženost, ki je nismo pričakovali in se s kombinacijo razmeroma suhega piva, nikakor ni ujela z jedjo.

Reservior Dogs – Incubo Saison | Andrejeva izbira

Saison, belgijski stil piva, ki je rahlo začinjen in/ali deloma saden, z visoko karbonizacijo ter suhim karakterjem. Prav slednji dve lastnosti sta jedi, predvsem pa ocvirkom nudila odličen kontrast, vendar pa se je težava pojavila z zeliščnostjo in pikantnostjo piva, ki sta se sicer lepo ujeli z zeljem, definitivno pa ne z žganci.

Hopsbrew –  Porter | Davorjeva izbira

Angleška vrsta temnega piva, naša uporabljena različica je nekoliko višje alkoholna in zato bolj sladna in polna. Kljub začetni skepsi se je pivo zelo prijetno ujelo z jedjo. Bilo je ravno dovolj polno in pražen karakter ravno prav skromen, da sta z jedjo delovala zelo usklajeno in prijetno. Zmaga!

Torej, tudi tako težko in kompleksno jed, kljub omejeni izbiri (samo slovenska piva) se da že v nekaj poskusih zelo kvalitetno skombinirati s pivom. Imate še vi kakšno idejo za pivo? Bomo veseli vaših komentarjev na naši Facebook strani!

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!