Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

PIVO IN HRANA: Session IPA in Berliner Weisse

Poletje je tu! Vroče, kot se spodobi, zato se bomo tokrat osvežili z dvema lahkotnejšima zvarkoma, ki sta izjemno prijetno tudi ob močnejših sončnih žarkih.

Session IPA

Gre za zelo prijetno pivo, ki je všeč tako zapriseženim ljubiteljem grenkobe in okusa hmelja, kot tudi tistim, ki radi spijejo sveže, a ne preveč intenzivno pivo.

Stil piva je po izvoru angleški. V tamkajšnjih tovarnah je bil namreč do leta 1988 v veljavi zakon, ki je dovoljeval delavcem spiti dve pivi na dan med delovnim časom. Da pa ne bi bili delavci preveč dobre volje, pa pivo ni smelo biti premočno. Zato je nastalo sveže, aromatično pivo z nizko alkoholno stopnjo (od 3 do 4,6%). Današnja piva tega stila lahko dosežejo tudi višji odstotek alkohola, le da ostanejo lahka in pitna. Večinoma so odišavljena z aromatičnimi ameriškimi hmelji, zato pogosto okusimo tropske sadeže in citruse. Odlično za poletje, mar ne?

Kakšna je torej razen stopnje alkohola sploh razlika med session IPA in običajnim (ameriškim) pale aleom? Session IPA je načeloma grenkejši in bolj aromatičen ter nekoliko bolj suh v zaključku. Vsekakor gre za pivo, pri katerem se pikniku s prijatelji ne ustavimo po le enem kozarčku, ampak si brez posebne škode privoščimo še kakšnega več. Potem pa seveda domov s taxijem.

Postrežemo ga lepo ohlajenega na približno 8°C, nekaterim bo všeč tudi toplejši.

tappedin21-1

Kaj bi jedli ob dobrem session IPA-ju?

Tudi pri tem pivu s hrano ni potrebno preveč komplicirati, saj sede k skoraj vsemu – od bolj začinjenih indijskih ali južnoameriških poslastic, preko žar dobrot do pice ali burgerja. Ljubitelji mesnin bodo s session IPAjem poplaknili sočen burger, steak ali lososa z žara, začinjenega piščanca – predlog: preprosta piščančja tikka masala, recept je na voljo TUKAJ.

Za bolj zelenjavno usmerjene pivce ali za tiste, ki prisegajo na zdravo hrano, bo to pivo prijalo ob pisani poletni solati s kozjim sirom ali zelenjavni lazanji – predlog: špinačni narastek s feta sirom. Pri sirih se bomo ravnali po okusu hmelja, ki prednjači. Če so v ospredju citrusne note, poskusimo z nežnim sirom z modro plesnijo – nežna cambozola bi utegnila biti prava. Pri bolj zemeljskih hmeljih pa se bodo okusi dobro ujeli z bolj zrelimi siri – pikanten bohinjski sir bo zanimiva kombinacija.

Seveda so session IPAji odlični tudi poleg sladic. Lahko si jih privoščimo ob nežnih svežih sadnih torticah, skutnih rezinah, lahkih jabolčnih palačinkah… Celo k sladoledu gre to pivo, a o tem več prihodnjič.

In kateri so najbolj priljubljeni session IPAji? To so: vsem znana Foundersov All Day IPA in Flying Dogov Easy IPA, nekoliko nenavaden Firestonov Easy Jack IPA in še mnogi drugi. Tudi na domačem terenu je izbira pestra: legendarni HFB Combat Wombat, preizkušeni Reservoir Dogs Conqueror, nova Hopsbrew Session IPA in Mali grad Session IPA in še bi se našli.

Berliner Weisse

Gre za star nemški stil piva (16.stol.), nekoč najbolj popularen med pivci v Berlinu. Stil je nato skoraj izumrl in bil ponovno oživljen v zadnjih letih – tudi tu s pomočjo velike popularnosti kislih piv v ZDA. Za nenavaden okus tega piva poskrbi zanimiva mešanica kvasovk v sodelovanju z mlečno-kislinskimi bakterijami.

Za svetlo barvo tega piva je kriva pšenica v sladni mešanici. Ima nežno aromo, saj nam rahlo zadiši le po sadju, pogosto po breskvah. Hmeljni navdušenci bodo tokrat razočarani, saj niti v nosu in niti v ustih skoraj ne bo sledu o hmelju. Močno mehurčkasto pivo je v ustih prijetno kislo, na koncu tudi rahlo grenko in suho. Nemški pivci temu pivu radi dodajajo t.i. »šus« – sirup iz malin ali dišeče lakote, ki nekoliko omili originalno kislost piva.

Alkoholna stopnja je poletju primerna – od 2,8 do 4% alkohola. Američani seveda tudi tu izstopajo in ta piva pogosto varijo z nekoliko več alkohola (okrog 5% ali celo več).

Pivo postrežemo v nekoliko širšem bučkastem kozarcu. Če tega nimamo, se prileže tudi iz pint kozarca ali skoraj univerzalnega velikega vinskega kozarca. Pijemo ga ohlajenega na približno 8°C.

Kaj bi jedli ob dobrem Berliner Weissu?

Tudi berliner weisse je pivo, ki se odlično poda k mnogim jedem. Lahko ga pa postrežemo tudi kot zanimiv aperitiv. Mesojedci bodo to prijetno kislo pivo z užitkom spili celo poleg klasične kranjske klobase. Lepo se prileže tudi k nežnejši šunki – predlog: benediktinska jajčka. Odlična je kombinacija z ribami. Lahko ga spijemo ob priljubljenih ocvrtih kalamarih ali pa si privoščimo kaj bolj eksotičnega – predlog: ceviche iz svežega brancina.

Pogosto v lokalu ob pivu postanemo lačni. Če se zgodi, da nas na jedilnem listu nobena jed posebej ne potegne, bomo k našemu poletnemu pivu naročili preprost pomfri in s to kombinacijo zanesljivo zadeli žebljico na glavico.

sss

Berliner weisse se seveda lepo poda tudi k sladicam. Odličen bo predvsem ob posladkih, ki vsebujejo sadje. Najbolje bo, da izkoristimo bogato ponudbo poletnega sadja – sveže maline, borovnice in jagode z žlico goste smetane, na žaru popečene breskve s kepico vanilijevega sladoleda ali pa mogoče katera od različic priljubljene skutne torte (cheesecake). Predlog: cheesecake z malinami, recept je na voljo TUKAJ.

Na policah domačih prodajaln s pivom najdete odličen lahki, a dokaj hmeljen Mikkelerjev Hop On Drink’in Berliner in znani To Øl LikeWeisse. Na voljo sta tud Buxtonova Red Raspberry Rye in Far Skyline. Na svetovnih pivskih lestvicah so visoko uvrščeni ameriški Miami Madness iz J. Wakefield Brewing, Bretta Rosé iz Firestone Walker Brewing Co. in Imperial Apricot Bu Weisse iz de Garde Brewing. Na domači zvarek te vrste pa še željno čakamo.

Komentiraj

Your email address will not be published.