Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

PIVO IN HRANA: Saison ter Rdeči ale

Poletje prihaja – pa vendar vreme še ni tisto pravo poletno. V prijetno toplih dnevih se izmenjujeta sonce in dež. En dan prija kaj lahkega osvežilnega, že naslednji dan pa pride prav kozarec malce konkretnejšega piva. Kaj bi torej pili na prehodu iz pomladi v poletje? Predlagamo dva stila, ki lepo pokrijeta to vremensko mešanico.

Saison

Pivo, poimenovano tudi »kmečki ale«, izvira iz belgijske Valonije in je bil nekoč namenjen predvsem sezonskim delavcem. To so svetla piva, ki so jih varili zgodaj spomladi, za uporabo pa so primerna poleti. Stil je že skoraj izumrl, danes pa je spet zelo popularen po celem svetu. Barva tega piva je običajno svetla z veliko puhasto glavo na vrhu. V aromi se prepletajo sadni estri in poprasti fenoli. Dodatek morebitnih začimb in zelišč lahko okusu doda še dodatno pestrost. Telo piva je lahko do srednje močno, v ustih pa nas prijetno požgečkajo številni mehurčki. Pivo ima običajno alkoholno stopnjo okoli 6%, zanj pa je značilno, da je zelo suh. To vrsto piva strežemo pri temperaturi med 7 in 10°C.

6808296405_74cc2187f3_b

Kaj bi jedli ob dobrem saisonu?

To pivo je takorekoč univerzalno in se lepo poda skoraj k vsaki hrani, zato praktično ne moremo zgrešiti. Saison nam bo zagotovo pogasil žejo po bolj začinjeni hrani in se izkazal za odličnega spremljevalca ribjim jedem – predlog: pad thai, curry iz rakcev. Poskrbel bo tudi, da se lahko solatno kosilo spremeni v zavidanja vredno kulinarično doživetje – predlog: sveža spomladanska solata iz špargljev in redkvic (recept je na voljo TUKAJ).

Ker pa to pivo izvira iz dežele odličnih sirov, si lahko pričaramo pravo gastronomsko popotovanje s kombinacijo saisona in dobrega sira – predlog: bolj zemeljski camembert, oreškasti parmezan, pikantna gorgonzola. Odlična piva tega stila so: najbolj znani Saison Dupont iz Belgije ter domači Incubo iz pivovarne Reservoir dogs.

Najpogumnejši si lahko Saison zvarite tudi sami, recept zanj si lahko ogledate tukaj.

Rdeči ale

Poimenovanje seveda izvira iz lepe rdečkaste barve piva, ki niha od skoraj oranžne do temno rdeče. Vzrok za to lepo barvo piva je jantarni ali kristalni slad. Znana so irska rdeča piva, ki so različica klasičnih angleških svetlih ale piv. V novejšem času pa so popularna predvsem rdeča piva z ameriške zahodne obale. Rdeči ale nam v kozarcu prijetno zadiši po sladu. Hmeljne arome pri irskih pivih niso zelo izrazite – za razliko od ameriških različic, ki so pogosto lahko kar močno odišavljene s hmeljem. Kljub temu je rdeči ale dokaj nežno, prijetno, uravnoteženo in precej pitno pivo. V okusu je glavna zvezda karamela. Alkoholna stopnja je zmerna (4 – 5,5% alc.). Pivo običajno nalijemo v pint kozarec in ga postrežemo na temperaturi okrog 10°C.

Kaj bi jedli ob dobrem rdečem pivu?

kiEnako kot prej omenjeni saison, je tudi rdeči ale dokaj enostavno pivo za kombiniranje s hrano. Odlično se poda k različnemu mesu; všeč nam bo tako ob govedini kot tudi ob perutnini, kjer je še posebej zanimivo v kombinaciji z divjimi pticami – predlog: pečen fazan s karamelizirano čebulico. To pivo se odlično poda tudi k juhi – predlog: francoska čebulna juha (recept je na voljo TUKAJ). Navdušeni bomo tudi, če z nežnim rdečim aleom poplaknemo kakšno lažjo ribico ali testenine – predlog: pikantni špageti z vongolami (recept je na voljo TUKAJ).

Prijetno sladkast okus piva bo odlično dopolnil tudi sladico, ki si jo bomo privoščili ob koncu obroka ali kar tako – predlog: creme brulee, skutna torta z vanilijo. Močne, intenzivne sladice s citrusi pa mogoče prihranite za kakšno drugo pivo. Odlična rdeča piva so: BrewDog Five AM, Thornbridge Colorado Red, Rogue American Amber Ale in od domačih predstavnikov Peliconov Out of China.

Najpogumnejši si lahko Rdeči ale zvarite tudi sami, recept zanj si lahko ogledate tukaj.

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!