Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

PIVO IN HRANA: Pumpkin ale in Black IPA

Poletje je že nekaj časa mimo in zopet bomo spoznali dve jeseni primerni, zelo prijetni pivi in nekaj seveda skuhali za zraven. Sladoledna sezona je torej za nami, zato se tokrat že lotevamo jesenskih kombinacij.

pumpkin-993289_960_720

Pumpkin ale

Ste kar vedeli, da bo kaj takega, mar ne? Pivo je ravno pravšnje za prijetno umirjen jesenski čas. Za vse, ki znate tudi sam kaj zvariti, pa je sezona tudi ravno prava, saj je na vrtovih in njivah polno raznih buč. Seveda pa so buče tudi odlična sestavina za pisane in zdrave jedi, ob katerih se prileže naše bučno pivo.

Bučno pivo sicer sodi v kategorijo zeliščno/zelenjavnih piv (spice/herb ale). Gre za običajno nežnejše napitke, ki jim dodana buča samo rahlo definira okus. Če je buča pred tem popečena, je okus izrazitejši. Še večji vpliv na okus pa dosežemo z dodajanjem začimb, ki jih običajno dodajamo jedem z bučami – to so klinčki, cimet, muškatni orešček, ingver ali piment.

Alkoholna stopnja bučnih piv je večinoma nekoliko višja, saj škrob in sladkor v bučah več kot k okusu doprineseta k sladki osnovi. Bučno pivo z več kot 10% alkohola tako ni nič nenavadnega. Večinoma pa se alkohol v bučnem pivu giblje nekje med 6 in 8%.

Bučna piva so v večini primerov v kategoriji “običajnih” ale piv. A pivovarji tudi tu ne ostajajo znotraj okvirjev, saj so na voljo bučni imperial stouti, bučne kislice, starana bučna piva iz hrastovih sodov in tudi bučni lager se najde. Zato o tipičnem izgledu, vonju in okusu bučnega piva težko kaj rečemo. Vsekakor pa bodo dodane buče poskrbele za nekoliko slajše pivo. Najbolje bo, da si enega poiščete, primerno ohlajenega ali ogretega nalijete v pravi kozarec in poskusite.

Kaj bi jedli ob dobrem pumpkin ale-u?

Tudi bučno pivo je tako, da se lepo ujema z različno hrano in bo dober spremljevalec v katerikoli fazi večhodnega obroka.

V sezoni buč in že rahlo hladnejših večerov bo prijala odlična in preprosta bučna juhica (recept TUKAJ), ki jo lahko posrkamo samo ali pa vanjo pomakamo nežno popečene kruhke. Zraven pa seveda srkamo okusnega »bučkota«. Tudi ob glavni jedi bo bučno pivo teknilo tako mesojedcem kot zelenjavoljubcem. Prvi si bodo spekli  piščanca, purana ali pa svinjsko ribico. Predlagamo popečene puranje prsi na rezinah polnozrnatega kruha. Na vrh položite košček nežnega sira in zraven jejte rukolo, super bo.

Odlična bo tudi pečena zelenjava – vzemite sezonsko: buče, korenje, rdečo čebulo, krompir, pokapljate z dobrim oljem, posujte z žajbljevimi lističi, specite v pečici in zanesljivo ne boste zgrešili.

Gouda, chedar, nežni kozji sir ali pa kaj z modro plesnijo – izberite sami, saj bučno pivo tudi pri sirih pušča prosto pot domišljiji in okusu pivca.

Pri sladicah tudi ne bo posebnih težav. Izognimo se le kombinaciji s kislimi sadnimi sladicami. Že omenjene začimbe v bučnem pivu se lepo podajo k bučnim in jabolčnim pitam in sladicam s karamelo. Če se vam ne da peči, si zraven bučnega piva privoščite nekaj, kar imate zanesljivo v predalu – čokolado!

Dobri tuji »bučkoti« so: Dogfish head Pumpkin Ale, Cigar City Good Gourd, Timmermans Pumpkin Lambicus, Samuel Adams Fat Jack Double Pumpkin. Pri nas boste še najlaže dobili Brewdogovega Pumpkin Kinga. Od domačih je bil lani tak čas na voljo 1713 Pumpkin ale, letos pa je verjetno kak zvarek te vrste le v kotlih domačih pivovarjev.

Black IPA

Smešno – črni indijski svetli ale? Res je, pivo je temno, ker je zanj uporabljen močneje pražen slad. Količina in nabor hmeljev pa so faktorji, ki pivo uvrstijo med IPAje. Torej pivo, ki združuje najboljše lastnosti IPA in porterja. Stil je dokaj nov in je nastal v ZDA v 90. letih prejšnjega stoletja. Pivo te vrste je zelo popularno in ga že nekaj časa varijo po celem svetu.

Na pogled je pivo temno, skoraj črno. Najpogosteje so uporabljeni ameriški hmelji, ki ob običajno intenzivnem suhem hmeljenju pivo močno odišavijo. Pivo ima zato izrazito aromo in ga bomo opazili, tudi če ga bodo pili za našim hrbtom. Tudi v okusu bomo zaznali tipične IPA arome: iglavci, bezeg, tropsko sadje. Temni slad pa poskrbi za dodaten užitek – to je nežen okus po čokoladi in kavi. Zaradi vsega naštetega pa je pivo dokaj grenko in ni za začetnike.

Alkoholna stopnja je pa že primerna letnemu času, ko rabimo dodatno gretje, saj je običajno višja od 6,5%.

Pivo postrežemo v pintu, shakerju ali nekoliko širšem bučkastem kozarcu. Da to odlično pivo lahko pokaže vse svoje kvalitete, pa ne sme biti premrzlo. Prava temperatura zanj je kletna, to je med 12 in 14℃.

Kaj bi jedli ob dobrem Black IPA-ju?

Pri mesu bo to pivo odličen sopotnik bolj izrazitim zadevam – močna hmeljenost bo kos tudi malo bolj mastnim dobrotam z žara in izrazitim mehiškim jedem – predlog: počasi pečena svinjska rebra, burger z gorgonzolo (recept TUKAJ).

Pri morskih zadevah se menda najbolje obnese ob škampih in lignjih z žara – tudi to bo treba poskusiti. Za ljubitelje zelenjave bomo na žaru spekli gobe in čebulice, jih začinili in naložili na popečeno bageto. Kaj pa sladice in črna IPA? Tudi to gre. Nežne kavne in čokoladne note praženega sladu bodo odlične v paru s čokoladnimi truffli, zanimiva pa je tudi kombinacija s korenčkovo torto. Če pa vam za poobedek bolj tekne sir, si ob tem pivu odrežite košček zelo zrelega sira in vaše kosilo bo popolno.

Naštejmo še nekaj odličnih predstavnikov tega priljubljenega stila. Svetovni prvak iz leta 2013 in še vedno eden izmed najboljših je Thornbridgev Wild Raven. Letošnji angleški najboljši je St.Austellov Proper Black, svetovni prvak pa je, zanimivo, italijanski Black Hop Sun iz pivovarne Birrificio della Granda. Precej znana in pri nas dosegljiva sta še BrewDog Libertine Black Ale in Emelisse Black IPA.

Tudi slovenski pivovarji radi varijo temne IPAje, zato je domača izbira res pestra: najbolje ocenjeno slovensko pivo Reservoir Dogs Starvation, Tektonik Nelson, Bevog Rudeen, Mali Grad Black Magic Woman in Vizir Midnight Black.

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!