Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

PIVO IN HRANA: Abbey Dubbel

,

Abbey Dubbel, temno in okusno pivo, ki sodi med nekoliko močnejša belgijska piva. Nekoč so jih v samostanih varili menihi iz rodu trapistov, zato jim pravimo trapistovska piva. Menihi se tudi danes še ukvarjajo s to prelepo dejavnostjo, a večina belgijskih piv se zvari v nesamostanskih pivovarnah.

Barva tega piva je motno temno rjava, lahko tudi temno rdeča. Že aroma nam pove, da je naše pivo narejeno na močni sladni osnovi. Vonj po temnem, zrelem sadju in karameli nam pocedi sline in okus, ki sledi, ne razočara: suho sadje, oreščki, karamela, nežna čokolada… Pivo je rahlo sladkasto, o hmelju pa skoraj ni sledu.

Stopnja alkohola je med 6 in 9%. Tudi tega piva ne pijmo premrzlega, saj vse svoje bogastvo pokaže šele pri nekoliko višjih temperaturah. Pravi kozarec pa bo močna, široka čaša. Če je nimamo, bo v redu tudi širši vinski kozarec.

To odlično pivo je že samo dovolj okusno in bogato. A kljub temu je zanimiv sopotnik mnogim jedem. Lahko ga pijemo ob močni, gosti juhi ali obari. Tudi z mesom se lepo ujame – poskusimo ga v paru s kuhano dimljeno šunko ali počasi dušenimi in popečenimi govejimi rebri. Ena bolj zanimivih kombinacij je ravno prava za sezono kolin – krvavica in dubbel. Če vam uspe dobiti kakšen pravi samostanski sir in ob njem spiti kozarček dubbla, ste zmagovalec večera. Pa tudi nekoliko bolj masleni gauda, camembert in brie se bodo odlično ujeli s tem okusnim pivom.

Abbey dubbel je tako dober, da je že sam po sebi skoraj sladica. A ne bodimo skromni in si ga privoščimo ob rahli čokoladni peni – mousse (RECEPT TUKAJ)  ali bananinem tiramisuju.

Po mnenju strokovnjakov je najboljši abbey dubbel na svetu Trappist Westvleteren 8, ki pa ga je zelo težko dobiti. Takoj za njim je precej lažje dobavljiv Westmalle Trappist Dubbel. Odlični so še: Trappistes Rochefort 6, Chimay Première (Red), St. Bernardus Prior 8 in še mnogi drugi. Na domači sceni je trenutno možno poskusiti le povsem novi Double Trouble, ki ga varijo v pivovarni Mali Grad. Dober tek in na zdravje!

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!