Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Pikantni špageti z vongolami

Potrebujemo:

  • 1,5 kg vongol
  • 4 lignje – namesto školjk z lupino in lignjev so lahko tudi zamrznjene školjke brez lupin oz. mešanica morskih sadežev – 0,75 kg)
  • 1 pločevinka paradižnikovih pelatov
  • 5 strokov česna
  • 4 polpekoče feferone
  • sol
  • poper
  • olivno olje
  • šopek peteršilja
  • 1 dl rdečega piva (ali polsuhega belega vina)
  • 0,5 kg špagetov

Priprava:

V ponvi na suho opečemo feferone, jih preložimo v plastično posodico in pokrijemo. Čez 15 minut jih olupimo in odstranimo peške (ali pa tudi ne, če želimo bolj pikantno jed).

V ponvi na malo olja na hitro popražimo 2 nasekljana stroka česna, dodamo narezane feferone in pelate, posolimo, popopramo in kuhamo dobrih 5 minut, da tekočina nekoliko povre. Zmečkamo z vilicami in odstavimo.

V vrelo slano vodo damo kuhat špagete.

V veliki ponvi na malo olja na hitro popražimo preostale 3 stroke nasekljanega česna in na drobno narezana stebelca peteršilja. Dodamo narezane lignje, školjke, pivo in par žlic pripravljene paradižnikove omake. Kuhamo par minut – le toliko, da se školjke odprejo.

Kuhane špagete odcedimo (malo vode prihranimo) in stresemo v ponev k školjkam. Dodamo pripravljeno omako in po potrebi malo vode od špagetov. Premešamo, potresemo z grobo narezanim peteršiljem in postrežemo.

ki

Komentiraj

Your email address will not be published.