Potrebujemo:
- 1,5 kg vongol
- 4 lignje – namesto školjk z lupino in lignjev so lahko tudi zamrznjene školjke brez lupin oz. mešanica morskih sadežev – 0,75 kg)
- 1 pločevinka paradižnikovih pelatov
- 5 strokov česna
- 4 polpekoče feferone
- sol
- poper
- olivno olje
- šopek peteršilja
- 1 dl rdečega piva (ali polsuhega belega vina)
- 0,5 kg špagetov
Priprava:
V ponvi na suho opečemo feferone, jih preložimo v plastično posodico in pokrijemo. Čez 15 minut jih olupimo in odstranimo peške (ali pa tudi ne, če želimo bolj pikantno jed).
V ponvi na malo olja na hitro popražimo 2 nasekljana stroka česna, dodamo narezane feferone in pelate, posolimo, popopramo in kuhamo dobrih 5 minut, da tekočina nekoliko povre. Zmečkamo z vilicami in odstavimo.
V vrelo slano vodo damo kuhat špagete.
V veliki ponvi na malo olja na hitro popražimo preostale 3 stroke nasekljanega česna in na drobno narezana stebelca peteršilja. Dodamo narezane lignje, školjke, pivo in par žlic pripravljene paradižnikove omake. Kuhamo par minut – le toliko, da se školjke odprejo.
Kuhane špagete odcedimo (malo vode prihranimo) in stresemo v ponev k školjkam. Dodamo pripravljeno omako in po potrebi malo vode od špagetov. Premešamo, potresemo z grobo narezanim peteršiljem in postrežemo.
Komentiraj