Stil Kellerbier, ki se od ostalih nemških piv razlikuje po poudarejem kvasnem karakterju in kvasnih stranskih produktih, kot je na primer diacetil. Tipično je telo tega piva rahlo motno. Stil nadaljnje delimo na Pale Kellerbier in Amber Kellerbier. Prvi je značilen za področje Bavarske, drugi pa velja za originalni stil iz frankovskega dela Nemčije.
Tehnične lastnosti
Organoleptika
Pivo, podobno stilu Helles, vendar z bolj poudarjenim sladnim telesom. Hmeljne arome delujejo pikantno, vonjati je moč cvetje ter zelišča. V aromi lahko zaznamo tudi zeleno jabolko, ki je stranski produkt kvasa. Ta je tudi krivec za motno telo, ki pa je še vedno lepo rumenkasto do bledo zlato. Arome se ponovijo tudi v okusu. Požirek je suh, pookus pa oljnat. Karbonizacija je nizka do srednja.
Večina piv tega stila so mlade, nepasterizirane verzije minhenskega Hellesa.
Komentar
Najboljši primerki so postreženi direktno iz pipe v kateri izmed številnih pivnic v prestolnici Bavarske.