Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

OKTOBERFEST: 4 razlogi, zakaj ga NE obiskati

Da, pravilno ste prebrali. Že res, da ta največji in najbolj prepoznavni pivski festival velja za ikono bavarske kulture, vendar pa je njegova izjemna tradicija verjetno tudi najbolj omembe vredna in pozitivna lastnost festivala. Seveda mu je že s tem razlogom potrebno izkazati spoštovanje, vendar pa obisk Oktoberfest zaznamuje kar nekaj neprijetnosti.

Ogromna gneča

Oktoberfest je največji festival piva na svetu, zato je tudi prizorišče precej obsežno, še večje pa je število obiskovalcev (cca. 6 miljonov letno). To običajno privede do ogromne gneče. Prireditveni prostori so nabito polni, v nekatere je možen vstop le s predhodno rezervacijo ali pa z izredno zgodnjim obiskom. Včasih se je dejansko potrebno zelo potruditi, da sploh prideš do naročila piva. Sploh za ženske je tudi obisk toalet pravi projekt in lahko traja tudi več kot 30 minut.

Kultura pitja?

Če festival spremljamo od daleč, s pomočjo fotografij in videov, ponavadi začutimo izredno prijetno in sproščeno vzdušje, od blizu pa nas čaka precejšnji šok. Čeprav so Nemci stereotipno precej kulturni in racionalni, se na Oktoberfestu zelo sprostijo, sprostijo pa se tudi marsikatere zavore. Razlog za obisk povprečnega gosta običajno ni kulturno in degustacijsko pitje, ampak količinsko zviranje enega vrčka za drugim. Vsako leto se na Oktoberfestu okoli 1.000 ljudi zastrupi z alkoholom.

Visoke cene

V času festivala se zaradi velikega turističnega navala vse cene precej povišajo. Po žepu agresivno udari že cena vrčka piva, ki znaša 10€ za liter piva, kar je sploh za Bavarsko zelo drago, namreč cene piva so tam dokaj nizke, tudi v primerjavi z našimi. Tudi cene hostlov in hotelov skočijo v nebo, še najbolj dostopen postane najem avtodoma s prijatelji in nato parkiranje na enem izmed parkirišč, ki jih začasno preuredijo v nekakšne improvizirane kampe na obrobju mesta.

Nabor piv

Teoretično je sicer na Oktoberfestu prisotno kar nekaj različnih piv, vendar pa so si, roko na srce, precej podobni. Večinoma gre za nemške različice industrijskih ležakov, nekaj je značilnih Oktoberfest piv in pa še nekaj pšeničnih zvarkov. Nabor piv vsekakor ni kvaliteta Oktoberfesta, ki mnogo bolj stavi na količino, kot na raznolikost, kar potrjuje tudi velikost kriglov.

Seveda pa le ni vse slabo. Na Oktoberfestu lahko zagotovo doživite izjemno zabavne dni in izkušnjo, ki jo ne boste nikoli pozabili. No, ali pa zelo hitro. Kljub naslovu članka pa velja, če tega dogodka še niste obiskali, je zagotovo bolje, da se prepričate na lastne oči in si ustvarite svoj vtis in mnenje.

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!