Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

London: Pivovarna Fuller’s

Ko smo se pred nekaj tedni mudili po Londonu, smo imeli kar nekaj točk na “must see” seznamu. Ena od teh je bila tudi verjetno najbolj znana angleška pivovarna – Fuller’s. V njej letno zvarijo okoli 350.000 hl piva, od tega pa jih je okoli 20 različnih.

Pivovarna-Fuller's (1 of 10)

Skromna stavba, ki bi jo brez napisa z lahkoto zamenjali za karkoli drugega.

Mislili bi si, da je glede na njihov pedigre, široko ponudbo piv in svetovno distribucijo, pivovarna ogromna in izjemno kompleksna. Ogled pivovarne je dokazal ravno nasprotno. Pivovarna Fuller’s je nizka, relativno majhna (za približno polovico manjša od naših večjih pivovarn) in nadvse prijetna.

Velikost pivovarne nikakor ni omejevala pri njenem razvoju in napredovanju, vsaj tako je videti. Čeprav pivovarni že sedaj marsikdo očita, da zaradi zvarjenih količin niso več “craft” pivovarna, pa se ti na to ne ozirajo kaj dosti. Še vedno v veliki meri sledijo angleški tradiciji varjenja piva, t.i. real oziroma cask ale-ov. Gre namreč za nefiltrirano in nepasterizirano pivo zvarjeno iz tradicionalnih sestavin. Skozi sekundarno fermentacijo se v sodih naravno ustvari CO², pivo pa se nato streže kar direktno iz soda.

Drozgalnik ki so uporabljali od 1863 do 1993, se nahaja takoj ob vhodu v pivovarno.

Drozgalnik, ki so ga uporabljali od leta 1863 do 1993, se nahaja takoj ob vhodu v pivovarno.

S spoštovanjem tradicije, novo opremo in znanjem jim uspe zvariti precej zanimivih in pogosto tudi nagrajenih piv. Poleg klasičnih biterjev in porterjev imajo precej višje alkoholnih zvarkov, ki so zvarjeni v mnogo manjših saržah. Najbolj zanimiv med njimi je verjetno Fuller’s Brewer’s Reserve, ki se sicer nekoliko razlikuje glede na leto varjenja, vendar v osnovi gre za pivo z 8%+ alkoholno stopnjo, ki svojo dvoletno sekundarno fermentacijo “preživi” v lesenih sodih.

Pivovarna-Fuller's (10 of 10)

Zaradi velikega spoštovanja, ki ga gojijo do svoje zgodovine, zelo zanimive stare opreme, ki počiva poleg vrhunske novodobne tehnologije in pa seveda zasluženega piva ob koncu ogleda, obisk te pivovarne vsekakor priporočamo.

2 komentarja

  • Andrej pravi:

    Popravek: od leta 2010 naprej vsi “precej višji alkoholni zvarki, ki pa našo deželico bolj redko dosežejo, saj so zvarjeni v mnogo manjših saržah” to deželico dejansko dosežejo. Nazadnje Brewer’ Reserve No. 5, ki jo je dosegel še pred njihovo lastno pivovarniško trgovino…

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!